Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Datum klart för gömda flyktingfamiljer

Publicerat onsdag 5 oktober 2005 kl 17.15

Regeringen och samarbetspartierna har kommit överens om att den nya lagen, som gäller de gömda flyktingfamiljer med barn, ska träda i kraft den sjunde november.

– Det vi gjort är att vi fullföljt den överenskommelse som vi gjorde för några veckor sedan genom att lämna en motion till riksdagen. Det går snabbare än en proposition. Vi lägger lagförslag, tydliga lagförslag med ikraftträdande den sjunde november. Det ger förutsättningar för att tala om på vilka villkor vi gör en verkställighetsprövning. Det är ingen amnesti utan vi gör en individuell prövning i verkställighetsskedet, säger Thomas Eneroth är socialdemokratisk ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Betyder det att från den sjunde november behöver inga av de gömda barnfamiljerna hålla sig gömda längre?

– Det betyder att från och med den sjunde november kommer, om riksdagen godkänner lagförslagen, de att träda i kraft. Vår bedömning av konsekvenserna är att de allra flesta grupperna kommer att få stanna, säger Thomas Eneroth, socialdemokratisk ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott. 

Den nya flyktinglagen betyder också att budgeten får justeras: handläggningen av flyktingärenden kommer att kosta ytterligare 298 miljoner. Dessutom tror man att kommunernas kostnader ökar med nära 1,3 miljarder.

Kammarrättspresident Sten Heckscher är mycket kritisk till den snabba hanteringen av lagförslaget som gäller de gömda flyktingfamiljerna. Han säger till TT att det inte går för kammarrätten att som i det här fallet på 20 timmar analysera konsekvenserna av lagförslaget.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".