Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukvårdsministern kritiserar krav på sjukintyg från första sjukdagen

Publicerat torsdag 6 oktober 2005 kl 05.00

De borgerliga partierna vill minska kostnaderna för sjukfrånvaron och vill att arbetsgivarna ska få laglig rätt att kräva sjukintyg av de anställda redan från första sjukdagen. Förfärlig felprioritering, anser vårdminister Ylva Johansson.

– Jämfört med många andra länder har Sverige en väldigt hög sjukfrånvaro och vi är ett av få länder som inte har en läkarkontroll under de första dagarna. Om man skärper upp rutinerna och öppnar en möjlighet för tidigare läkarkontroll då kan det vara ett sätt att minska sjukfrånvaron, säger Anders Borg som är chefsekonom hos moderaterna.

”Inte så genomtänkt”
Redan i dag kan arbetsgivaren kräva sjukintyg från första sjukdagen men då under särskilda omständigheter och i samråd med facket, till exempel om man misstänker att en anställds frånvaro beror på missbruk av alkohol eller andra droger.

Men hur ska sjukvården orka med belastningen med läkarbesök och sjukintyg redan på första sjukdagen?

– Jag vet inte om det är så genomtänkt men det kräver ju att det finns en tillgänglighet som inte finns i dag, säger Johan Ljungberg, läkare i Umeå och ordförande i Västerbottens läns läkarförening. Det man verkar för är en läkarkontakt inom sju dagar och det är svårt redan i dag.

Vårdministern kritisk
Nu vill de borgerliga partierna minska kostnaderna för sjukfrånvaron och som de säger ”motverka fusk och överutnyttjande”. De föreslår att arbetsgivarna ska få laglig rätt att kräva sjukintyg redan från första sjukdagen.

För att kunna genomdriva detta vill de borgerliga tillföra sjukvården nästan 10 miljarder kronor under nästa treårsperiod säger Anders Borg, moderaternas chefsekonom.

– Sedan får man förhoppningsvis också öka produktiviteten i primärvården. Vi har de läkare i Europa som träffar minst antal patienter per arbetsdag, säger Anders Borg.

Men vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson är förstås inte förtjust i oppositionens förslag.

– Det är en förfärlig felprioritering att använda våra läkare ute på vårdcentralerna för att kontrollera människor som blir sjuka från första sjukdagen i stället för att använda läkarna till att ta emot besök av riktigt sjuka människor, gamla människor med många sjukdomar som behöver få tid på vårdcentralen snabbt.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".