Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Borgerliga motsättningar om bistånd

Publicerat torsdag 6 oktober 2005 kl 06.50

Moderaterna räknar med att deras förslag att hålla nere biståndet kan ge mellan 20 000 och 30 000 nya jobb i Sverige. Hur stort biståndet ska vara är en fråga som skiljer de borgerliga partierna åt och kritiken mot moderaterna är hård från kristdemokraterna och folkpartiet.

– Jag tycker att det år synd. När man ser sig om i världen ser man att behovet av utvecklingsinsatser och demokratistöd är väldigt stort. Vi måste vara beredda att ge bistånd under flera år framåt, säger Leijonborg.

Kristdemokraternas vill också behålla det bistånd den socialdemokratiska regeringen med samarbetspartier föreslår, säger den ekonomiska talesmannen Mats Odell.

– Vi har för första gången acepterat den nivå som regeringen lägger fram eftersom de nu har uppnått enprocentsmålet och jag har väldigt svårt att se att en ny regering inte skulle hålla fast vid detta.

”Jättekonstig signal”
Regeringen föreslår i sin budget att biståndet nästa år ska vara 26 miljarder kronor. Den socialdemokratiska biståndsministern Carin Jämtin försvarar den nivån, precis som folkpartiet och kristdemokraterna.

– I världen finns det en nästan obegripligt stor mängd människor som är extremt fattiga. Problemet är inte att det finns för mycket biståndspengar utan att det finns för lite biståndspengar. Att sänka det svenska biståndet är en jättekonstig politisk signal till alla de fattiga länder som behöver ett enormt stort stöd.

Öka inhemsk efterfrågan
Moderaterna tycker att det är viktigare att satsa en del av de pengar som annars skulle gå till bistånd för att öka efterfrågan i Sverige. I förhållande till regeringens förslag vill moderaterna ge sex miljarder mindre i bistånd nästa år.

”En rimlig bedömning är att denna besparing kan komma att skapa 20 000 - 30 000 nya jobb”, skriver moderaterna i sin motion.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt ifrågasätter både biståndets storlek och kvalitet.

– Vi tycker att det är svårt att förstå varför vi på några få års sikt ska fördubbla det svenska biståndet. Vi tävlar med oss själv just nu att ge mest och vi tycker också att det finns anledning att kritisera kvaliteten och hur mycket av detta som egentligen ger de resultat som det är tänkt. Därför har vi dragit slutsatsen att vi är med på en del av ökningen men inte hela vägen, säger m-ledaren Fredrik Reinfeldt.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".