Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturkrönikan 9 oktober

Publicerat fredag 7 oktober 2005 kl 10.54

En krönika om situationen i Mellanöstern.

Snart handlar det om 60 år av ständigt återkommande våld: sedan staten Israel utropades av landets förste premiärminister, David Ben-Gurion, den 14 maj 1948.

Bara ett par veckor efter Israels utrymning av bosättningarna i Gaza denna höst har 40-talet palestinska raketer avfyrats mot israeliska mål och besvarats med ett tiotal israeliska flyganfall mot mål i Gazaremsan. Våldet ger råg i ryggen åt Sharons rival Netanyahu som varnat för utrymningen i Gaza.

Ändå finns optimister bland Gazas fattiga palestinska överlevare. Som krögaren Nabil Kafarneh som för magasinet Newsweek avslöjar sin dröm om Gaza som framtida turistparadis: Gaza har nästan fem mil med de finaste stränderna vid Medelhavet, och turistpotentialen har också noterats av Världsbanken.

Att Nabil Kafarnehs dröm kräver outtröttlig optimism står dock klart. Inte nog med att hans egen nattklubb brändes ner för några år sen. Islamistiska grupper vill inte veta av några turistanläggningar som flödar av alkohol och lättklädda dansande kvinnor.

Gazas BNP på 722 dollar per capita och år är lägre än Afghanistans, och 65 procent av invånarna lever under fattigdomsstrecket. Ekonomidata om de palestinska områdena visar en jordbruksmark på mindre än 10 procent och en industri som handlar om sånt som souvenirtillverkning och olivträsniderier.

Upp till 3 miljarder dollar i uppbyggnadsstöd från bland andra USA, FN och EU är dock beslutade, men - finner Newsweek - Nabil Kafarnehs dröm om Gaza som en ny blomstrande Club Mediterranian för medelhavsturism lär dröja, bland annat så länge militanta Hamas säger sig motverka varje tanke på kasinon och vad man kallar ”korrupt turism”.

I den på svenska nyutgivna romanen ”En berättelse om kärlek och mörker” ger den israeliska författaren Amos Oz en mänskligt myllrande och underbar fresk över sin judiska värld och dess fantastiska brokiga rotsystem i det Europa som försökte genomföra Förintelsen. Amos Oz är känd inte bara som nobelpriskandidat utan också för sin balanserade syn på den till synes tröstlösa Mellanösternkonflikten.

Här följer ett avsnitt ur romanen:
”... De värsta konflikterna i individens och också i hela folkslags liv är ofta de som bryter ut mellan förföljda. Det är bara önsketänkande att tro att de förföljda och förtryckta skulle förena sig av solidaritet och tillsammans slåss på barrikaderna mot en hänsynslös tyrann. Det är i realiteten inte självskrivet att två barn som misshandlas av samme far gör gemensam sak mot honom, sammansvetsade av sitt öde. Ofta ser de inte en olycksbroder i den andre utan i själva verket bilden av den gemensamme förtryckaren.

Det kan mycket väl vara fallet med den hundraåriga konflikten mellan araber och judar.

Det Europa som vilseledde, förödmjukade och förtryckte araberna genom imperialism, kolonialism, exploatering och förtryck är samma Europa som förtryckte och förföljde judarna och så småningom tillät eller till och med hjälpte tyskarna att utrota dem från varje hörn av kontinenten och mörda nästan samtliga.

Men när araberna betraktar oss ser de inte en massa halvhysteriska överlevande utan en utlöpare av Europa med dess kolonialism, tekniska raffinemang och exploatering, en gren som listigt har återvänt till Mellanöstern, denna gång i sionistiskt förklädnad - för att återigen exploatera, fördriva och förtrycka. Och när vi betraktar araberna ser vi inte heller offerbröder, bröder i motgången, utan på något sätt ser vi progromhetsande kosacker, blodtörstiga antisemiter, nazister i förklädnad, som om våra europeiska förföljare åter hade dykt upp här i landet Israel...samma gamla mördare som bara för nöjes skull vill skära av halsen på judarna... ”

ur romanen ”En berättelse om kärlek och mörker” av Amos Oz.

Johannes Ekman
johannes.ekman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".