Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklarheter i nytt flyktingförslag

Publicerat torsdag 6 oktober 2005 kl 12.36

Uppdaterad 16:45
Onsdagens riksdagsmotion med förslaget, som enligt samarbetspartierna ska underlätta för gömda flyktingfamiljer att få uppehållstillstånd i Sverige, innehåller många oklarheter. Det säger flera jurister som Ekot har talat med.

Lars Olsson som är jurist vid Rädda barnen vågar inte lita på beskedet att en majoritet av dem som ska få en ny prövning kommer att få stanna.

– Det här är en lag som i mångt och mycket ser generös ut, men det är ändå en lag som ska tillämpas. Vi har redan idag en lagstiftning som ger utrymme för en generös tolkning, till exempel att man alltid ska ta hänsyn till barnens bästa men i praktiken sker inte det, säger Lars Olsson.

Ny prövning
Den nya lagen som är tänkt att träda i kraft den 7 november innebär att både gömda barn och deras föräldrar och personer som inte har kunnat skickas tillbaka på grund av krig i sitt hemland och som en gång har fått avslag på sin asylansökan nu ska få en ny prövning.

I den prövningen ska tiden som de har vistats i Sverige ett tungt skäl till att få stanna. Men även Amnestys jurist Madeleine Seidlitz menar efter att ha läst motionen att det är svårt att säga om flertalet av de gömda flyktingfamiljerna nu kommer att få stanna.

– Det är svårt att bedöma utifrån motionstexten. Vill man tolka det här positivt så kan det kanske få den konsekvensen. Nu vet ju ingen hur Migrationsverket kommer att bedöma i de enskilda ärendena. Sammanfattningsvis är det svårt at veta, säger Madeleine Seidlitz.

Andra grupper kan behöva skydd
Enligt Amnesty finns andra asylsökande som kan ha skyddsbehov, men som inte omfattas av lagförslaget.

– Det känns osäkert vad gäller vuxna ensamstående, personer som inte har barn, som kan vara allvarligt traumatiserade. Möjligheterna för dem att få stanna, även när situationen i hemlandet är densamma idag, är ett frågetecken. Även vuxna som lider av allvarliga sjukdomar, exempelvis vuxna i barnfamiljer som är aidssjuka.

– Där skulle förslaget innebära en förändring av regeringens praxis som idag innebär att de inte får stanna, säger Madeleine Seidlitz, jurist vid Amnesty.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".