Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kemikalier från datorer i ungas blod

Publicerat torsdag 6 oktober 2005 kl 15.12
Inte riskfritt famför datorn.

Människors blod innehåller ett stort antal miljögifter, som vi får i oss via vanliga vardagsprodukter. Det visar en undersökning, som har gjorts av Världsnaturfonden i tolv EU-länder. Över hundra ämnen har undersökts hos vanliga tre generationer kvinnor.

Kerstin Diab tillhör mellangenerationen i den svenska delen av undersökningen.

– Det jag tycker är skrämmande är det långsiktiga perspektivet. Om man tänker på den unga generationen vet man inte vad det bär med sig. Det finns inte tillräcklig kunskap om effekterna, säger Kerstin Diab.

Mormorsgenerationen har flest undersökta ämnen i blodet. Det handlar om sedan länge förbjudna bekämpningsmedel och ämnen som PCB och DDT.

Moderna blodspår
De unga har de högsta halterna av moderna kemikalier i blodet, till exempel bromerade flamskyddsmedel som finns i bland annat datorer, bakteriedödande medel från hygienprodukter och tillsatsämnen i plaster, gortexjackor och teflonpannor.

Emily Diab är nitton år.

– Jag tycker inte det var så konstigt att jag har ämnena i blodet eftersom jag använt elektroniska produkter i hela mitt liv. Det är klart det är oroande, säger Emily Diab.

Samma mönster finns i undersökningarna från alla länder.

Störa hormoner
Många ämnen kan vara allergi- och cancerframkallande och hormonstörande så att de kan störa fortplantningen.

Frågan är vid vilka halter som den här kemiska soppan i blodet kan utgöra en verklig risk för hälsan.

– Vi vet att det händer saker i människan innan man ser det. I vissa fall har vi halter som är så höga att jag tycker man ska agera utifrån dem, säger Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet:

Tidigare har liknande blodundersökningar gjorts på EU-parlamentariker och EU:s miljöministrar. Undersökningarna visar att alla människor bär på spår av det omgivande kemikaliesamhället i kroppen.

Just nu behandlas EU:s förslag till ny kemikalielag kallad REACH.

– Ett antal föreningar måste bort eftersom de uppfyller de krav vi har på stabila kemikalier. De ska vi inte ha, säger Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".