Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Connex viker inte från varsel om avsked

Publicerat torsdag 6 oktober 2005 kl 16.37
Protester störde trafiken.

Uppdaterad 17:08
Sekos klubbordförande Pelle Johansson blir avskedad. Det står klart, enligt Sekos förhandlare Lars Eriksson, sedan förhandlingarna med Connex slutat i oenighet. Connex står kvar vid sitt varsel. Seko kommer att begära tvisteförhandling.

– Han får upsägningen imorgon, ja. Det är en formalitet. Sedan finns det en process, och den går vidare. Det innebär att det blir lokal förhandling, central förhandling och om ingenting har hänt innan dess så förutsätter vi att ärendet går till Arbetsdomstolen, säger Pelle Svensson, verkställande direktör på Connex.

Varför sägs han upp?

– I huvudsak av två skäl: Kränkande beteende mot personal, arbetskamrater och externa intressenter och illojalitet mot företaget.

Är inte det här en del av hans uppdrag som fackligt ombud?

– Absolut är det så, men inte på det sättet, med hot och med skrämsel som vapen, nej, säger Pelle Svensson på Connex.

Bråk kring t-banebrand i Rinkeby
Connex visade på torsdagen upp en lista den varslade klubbordföranden ska ha gjort sig skyldig till. Flera av dem är kopplade till tunnelbanebranden i Rinkeby i våras.

Enligt Connex har mannen varit ett problem i tre år, men kan inte förklara varför han inte sagts upp tidigare.

Connex har också valt att inte polisanmäla mannen för någon av de påpekade kränkningarna.

På torsdagsmorgonen drabbades Stockholms pendlare av kraftiga förseningar då två tredjedelar av tågen ställdes in i en vild protest mot varslet. Connex meddelade på presskonferensen att man kommer vidta hårdare åtgärder mot personalen ifall det blir fler sådana protestaktioner.

Inget stöd från Seko eller LO
Arbetsgivarorganisationen Almega meddelade på torsdagen att man eventuellt kommer att dra dem som deltog i aktionen inför Arbetsdomstolen.

Både Seko och LO centralt har tagit avstånd ifrån aktionen.

Andreas Öbrink
andreas.obrink@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".