Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Borgerliga vill ta bort gratis museibesök

Publicerat torsdag 6 oktober 2005 kl 12.00
De borgerliga vill inte se gratis inträde på museum.

De borgerliga partierna försöker få fram en gemensam kulturpolitik. De fyra vill riva upp reformen med gratis vuxenentré på muséer, men är starkt oeniga om pengarna till studieförbunden.

– Det är en början på den gemensamma kulturpolitik som vi i mångt och mycket försöker ha även om det finns vissa skillnader, säger Kent Olsson, moderat ledamot i riksdagens kulturutskott.

Varför vill ni ha en gemensam kulturpolitik?

– Eftersom vi satsar på att nå regeringsmakten i september är det bättre ju fler områden vi är eniga på.

Oklart om bokmoms
Sedan en tid för de fyra borgerliga partierna samtal med målet att hitta någon form av kulturallians och det har gett resultat.

De borgerliga partierna är i grunden positiva till att regionerna delar ut kulturpengar själva, istället för genom statliga kulturrådet.

Gratis entré-reformen på museum rivs upp för vuxna men barn och ungdomar får fortsätta passera gratis. Den lägre bokmomsen lär vara kvar men nivån är fortfarande oklar.

Skillnaderna inom borgerlig kulturpolitik suddas nu ut.

– Vi har hamnat i stora drag på samma linje, säger Lennart Kollmats, folkpartiet.

Håller de ideologiska skiljelinjerna på att jämka ihop sig?

– Ja, definitivt. Det är en väldig skillnad när jag ser denna mandatperiod och förra mandatperioden. Då fick man ju i debatterna slå lika mycket mot moderaterna som mot vänsteralliansen. I dag ser jag ingen anledning att slå mot moderaterna för vi ligger så pass nära varann.

Oenigt om studieförbunden
Men det finns några skillnader, som att moderaterna vill ta bort bidragen till Arbetets museum i Norrköping. Det vill inte de andra.

Centern vill halvera bidraget till Forum för levande historia. Moderaterna vill höja.

Den stora nöten är dock studieförbunden. Moderaterna vill spara 300 miljoner kronor, de andra vill satsa.

Kulturpolitik handlar om demokrati och yttrandefrihet. Många viljor, ideologisk mångfald. Att bilda allians handlar om att hitta en gemensam vilja, alltså färre politiska och ideologiska skillnader om just demokrati och yttrandefrihet. Och det är moderaterna som bytt linje.

– Jag är ganska kulturkonservativ och visst finns det vissa ungdomar i vårt parti som tycker att många av de här sakerna bör klara sig utan stöd av statliga pengar, men då har vi drivit en ganska hård linje mot dem och jag har fått mycket skäll, säger Kent Olsson, moderat riksdagsledamot.

Jesper Lindau
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".