Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dyrare åka buss med borgerlig budget

Publicerat fredag 7 oktober 2005 kl 06.00
Resan till jobbet blir dyrare.

Två konsekvenser av de borgerligas budgetförslag är att det kan bli dyrare att åka till jobbet och att priserna på hus och lägenheter kan sjunka. Moderaterna vill höja momsen på kollektivtrafik och kristdemokraterna vill att villaägare ska betala högre skatt vid försäljning.

Moderaterna vill höja momsen på kollektivtrafik från dagens sex procent till tolv procent. Det betyder att ett busskort som kostar 500 kronor skulle bli ungefär 30 kronor dyrare.

”Blodtrycket stiger”
Svenska lokaltrafikföreningens Märta-Lena Schwaiber är mycket arg över detta och tror att det kan leda till dyrare resor eller indragna bussar.

– Ja, jag blir upprörd. Blodtrycker stiger. Jag tycker att det är så fel. Om man vill värna miljön, få färre trafikskadade och om man vill att färre människor ska dö av partiklar, då måste man satsa på kollektivtrafiken, och kommuner och landsting har inte de här pengarna.

Vad innebär det här i praktiken för den som åker buss till jobbet, till exempel?

– Att han kanske inte får lika stor valmöjlighet när han ska resa. Eller så får han betala mer än idag. Någon annan utväg finns inte, säger Märta-Lena Schwaiber.

Moderaternas Anders Borg svarar att samtidigt som momsen höjs, sänks skatten på diesel, och partiet satsar mer på vägarna.

– När trafikanterna ser den samlade effekten av att de får lägre kostnader via bensinskatterna och bättre vägar genom ordentliga investeringar i trafiksystemen, då kommer de tycka att det är en rimlig avvägning. Men vi är naturligtvis beredda att lyssna på synpunkter från både trafikanter och branschorganisationer och att pröva det här förslaget i ljuset av de synpunkter vi får, säger Anders Borg.

Halva vinsten i skatt
Kristdemokraterna har i sin budet ett förslag för att finansiera slopandet av fastighetsskatten som får stora konsekvenser för den som säljer villan eller lägenheten med vinst. I dag kan man skjuta upp skatten på vinsten om man köper en dyrare bostad än vad man säljer.

Men kristdemokraterna vill att man ska bli tvungen att skatta för halva vinsten direkt. Dessutom vill kristdemokraterna höja skatten på vinsten.

Villaägarnas förbundsdirektör Hans Lemker tycker att det är bra och konstruktivt att slopa fastighetsskatten, men varnar för att de andra förslagen sänker priserna på bostäder.

– Det är naturligtvis negativt för den som har försökt satsa på att skapa sig en trygghet för ålderdomen och pensionssparat i sitt boende på det här sättet. Å andra sida, för nya unga barnfamiljer som ska in i ett boende är det inte lika negativt, säger Hans Lemker.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".