Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Besparingar i borgerlig bostadsbudget

Publicerat fredag 7 oktober 2005 kl 05.00
Borgerliga vill stödja flerbostadshusen.

Den borgerliga alliansen vill spara pengar på bostadspolitiken. I budgetförslaget finns en besparing nästa år på 2,2 miljarder kronor. Det ska ske genom att man avskaffar statliga investeringsstöd och att man slopar räntebidragen.

Ändå är det en satsning på sektorn, säger alliansens talesman, moderaten Mikael Odenberg.

– Vi vill visst satsa på bostadssektorn men inte i form av subventioner. Bostadsbyggandet bör långsiktigt kunna stå på egna ben, säger Odenberg.

Vill ha avreglering
Att stå på egna ben är lika med avreglering. Alliansen vill spara 2,2 miljarder redan nästa år. Det ska ske genom att man slutar ge investeringsstöd till hyresrätter och att man avskaffar räntebidragen. På fem år ska de vara borta.

Räntebidragen i nuvarande form tillkom i början av 1990-talet och har bidragit till en neutralitet mellan boendeformerna. Flerbostadshusen kan ju inte göra avdrag för räntekostnaden som småhusen kan.

Nytt investeringsbidrag
Nu vill även regeringens arbetsgrupp för bostadsfinansieringen slopa räntebidragen. Men regeringens grupp vill i stället införa ett nytt investeringsbidrag till nya hyreslägenheter – minst 400 miljoner kronor första året.

Den borgerliga alliansen vill stödja flerbostadshusen med att minska fastighetsskatten för dessa. Ändå är inte stödformerna viktigast, anser Mikael Odenberg.

– Det är inte subventionerna som avgör om det byggs hyresbostäder eller inte. Det är andra faktorer som är viktigare för den investeringskalkyl som ligger till grund för ett beslut att bygga hyreshus, säger han.

Ändring i hyreslagen
Det är trovärdiga investeringskalkyler som är viktigast. Därför måste hyreslagen ändras så att nybyggnadshyrorna inte kan sänkas i efterhand av politiker eller hyresnämnd, säger Mikael Odenberg.

Av de 19 500 flerbostadslägenheter som byggs i år tror Boverket att det blir 8 500 hyresrätter. Hela 5 300 av dem byggs med ett statligt bidrag.

Hur många det blir med den borgerliga alliansen är oklart.

– Jag vågar varken uttala mig om vilket det långsiktiga behovet av bostäder är, eller göra någon prognos för nyproduktionen med vår politik, säger Mikael Odenberg, talesman i bostadsfrågor för Allians för Sverige.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".