Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jordbruksministern: Osäkert om en fiskeavgift kan införas

Publicerat fredag 7 oktober 2005 kl 11.59
Kan beläggas med avgift.

En statlig utredning föreslår att det införs en fiskeavgift på 200 kronor per år för alla som fiskar längs landets kuster och i de fem stora insjöarna. Avgiften ska finansiera den fiskevård som idag saknar tillräckliga medel. Men jordbruksministern är tveksam.

– Det är ju många fisksorter som är hotade i Sverige och där behövs bättre fiskevård och jag tror att de som fiskar mer och mer inser att man måste betala för att få en bra fiskevård, säger Gösta Gunnarsson, regeringens utredare.

Frågan hur privatfiskarna ska bidra till ett bättre fiskebestånd är inte ny. Inte mindre än fem utredningar har de senaste 15 åren försökt hitta en modell.

200 kronor i avgift
Och ytterligare en utredning presenterade idag sitt förslag. Det går ut på att alla privatfiskare längs landets kuster och i de fem stora insjöarna ska betala en avgift på 200 kronor om året eller 80 kronor i veckan.

Enligt utredningen skulle det innebära att mellan 60 och 80 miljoner kronor varje år skulle kunna satsas på att förstärka fiskevården.

Flera av privatfiskarnas branschorganisationer stöder förslaget men regeringen hade hellre sett en avgift vid försäljning av fiskeredskap.

Nykvist är besviken
Men enligt utredningen är det alternativet inte möjligt idag eftersom det bland annat inte skulle generera tillräckligt mycket pengar. Detta gör jordbruksminister Ann-Christin Nykvist besviken.

– Detta är en avvägning och det är klart att jag tror att de som fiskar är väldigt medvetna om att vi har problem med en del bestånd och att vi måste bedriva en fiskevård. Samtidigt tror jag att man också känner att det är värdefullt att det är fritt och att man då kan uppfatta detta som en inskränkning. Så det är en avvägning som måste göras. Jag vågar idag inte säga att detta är ett utredningsförslag som håller och som ska genomföras, säger jordbruksministern.

Johan Bratt
johan.bratt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".