Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Magnussons avgång seger för nejsidan

Publicerat fredag 7 oktober 2005 kl 12.05
Bernt Magnusson och Lennart Jeansson.

Skandias ordförande Bernt Magnusson avgår och ersätts av Lennart Jeansson, tidigare Volvodirektör och den som utåt har företrätt nejsidan i styrelsen. Det är nejsidan som inte vill sälja Skandia till sydafrikanska Old Mutual. Sprickan har funnits länge.

Så här sa Bernt Magnusson den 23 september, då Skandias styrelses ställningstagande till budet från Old Mutual offentliggjordes:

– Det är i första hand upp till aktieägarna att ge en signal om och när de tycker att det ska bytas och naturligtvis också för mig själv att bedöma; är det riktigt att stiga av.

– Just nu har både styrelsen och aktieägarna inte gett någon signal om att vi ska göra en ändring, för det skulle störa bolaget, men det här är som att skjuta på ett rörligt mål. Vi tar nu dag för dag och så får vi avvakta vad aktieägarna säger.

Då var Magnusson var på minoritetssidan och Lennart Jeansson på majoritetssidan.

– Jag tycker att Stand Alone-alternativet är mer attraktivt. Vi tror att på den här marknaden som Skandia arbetar på är en växande marknad där Skandia som Stand Alone har alla möjligheter att lyckas. Vi har 1,8 miljoner kunder som vi måste ta hand om också, sa Lennart Jeansson.

På dagen två veckor senare avgår Magnusson, och Jeansson tar över och därmed kan man tala om vinnare och förlorare i kampen om Skandia.

Liknar ishockey
De två på förlorarsidan som är kvar i styrelsen är vice ordförande Björn Björnsson och en av storägarna, Christer Gardell i Cevian Capital.

Man kan rent av ta till ett ishockeyuttryck och tala om klapp-klapp-affärer nu. Den 23 september uttalade majoritetssidan i Skandia sitt nej till affären. Dagarna efter formerade sig det institutionella kapitalet med AP-fonder och andra och gav sitt stöd till nejsidan.

Vd Hans-Erik Andersson talade frispråkigt i London i början av den här veckan om vad han och Skandia kan uträtta på egen hand, det så kallade Stand Alone-alternativet.

Och så Bernt Magnussons avgång idag.

Händelserna påminner alltså om klapp-klapp-ishockey, där allt sitter på plats. Och utifrån det kan man kanske säga att det som nu närmast väntar är att Old Mutual visserligen lämnar sitt köperbjudande, prospektet, till samtliga aktieägare.

Fientligt bud
Men det står redan klart att man inte kommer att nå 90 procent och då drar man sig tillbaka, eller så fortsätter Old Mutual och allierade att köpa Skandia-aktier över börsen, och sedan får man se hur det slutar.

Hans-Erik Andersson talade klarspråk i London häromdagen. Där kallades Old Mutuals agerande nu för ett fientligt försök till uppköp.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".