Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Få hotade politiker gör polisanmälan

Publicerat lördag 8 oktober 2005 kl 11.00

Politiker som utsätts för hot eller våld väljer ofta att inte polisanmäla det som hänt. Många politiker anser att de inte har fått något stöd från sitt parti. Det visar en enkät bland närmare 2 000 förtroendevalda.

Socialdemokraten Åke Lindell är ordförande i kommunfullmäktige i Osby. Han fick ett brev med dödshot och valde att gå till polisen.

– Jag satt en stund och funderade. Sedan pratade jag med min fru och vi kom överens om att jag skulle gå till polisen. Vi har blivit tillsagda att göra det på kommunal nivå, säger han.

Åke Lindell fick ett brev där han och tre andra kommunpolitiker hotades till livet. De skulle ”märkas i tur och ordning”, och ”inte gå säkra en minut”.

Åke Lindell valde att gå till polisen till skillnad från många andra förtroendevalda som utsätts för hot, våld och trakasserier.

Få gör polisanmälan
Kommittén om hot och våld mot förtroendevalda, som tillsattes av regeringen i fjol, har gjort en enkät bland nästan 2 000 politiker. Den visar att tre av fyra riksdagsledamöter och nästan var tredje ledamot i kommun- och landstingsfullmäktige någon gång har varit utsatt.

Men bara var tredje av de utsatta riksdagsledamöterna och var fjärde av fullmäktigepolitikerna har anmält brottet till polisen.

– Många säger att man genom att ge hoten ytterligare uppmärksamhet ger den som hotar större utrymme att påverka genom hot. Man vill hellre tysta ner det och inte anmäla, säger Agneta Blom, sekreterare i kommittén.

Stöd från partiet ovanligt
Undersökningen visar också att få utsatta politiker upplever att de fått något stöd från sitt parti. Bara 16 procent av riksdagsledamöterna och en tredjedel av fullmäktigeledamöterna uppger att de har fått det.

– Det verkar finnas en brist i partiernas organisationer, säger Agneta Blom.

Den riksdagsgrupp som har störst andel utsatta ledamöter är kristdemokraterna, även om skillnaden mellan partierna är små.

Bristande beredskap i partier
Kristdemokraternas partisekreterare Urban Svensson säger att det finns en centralt placerad kontaktperson, men han medger att beredskapen för att stötta utsatta politiker genom till exempel samtal, inte minst ute i landet, kunde vara mycket bättre.

– De här frågorna har ju aktualiserats under de senaste åren och frågorna har kommit upp till ytan på ett helt annat sätt. Vi behöver se över det här, speciellt inför valrörelsen, säger Urban Svensson.

Problemet är ju inte nytt. Borde ni inte ha en bättre beredskap?

– Jo, det här kan fungera bättre. Jag tror att alla partier är lite nyvakna, säger kristdemokraternas partisekreterare Urban Svensson.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".