Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ohly anklagas driva kampanj mot Kuba

Publicerat lördag 8 oktober 2005 kl 12.29
Lars Ohly.

Vänsterpartiledaren Lars Ohly får nu intern kritik från flera ledande vänsterpartister för att han lämnat och uttalat sig kritiskt om svensk-kubanska föreningen.

I ett brev som skickats till partistyrelsen och som enligt Svenska Dagbladet skrivits under av 50 vänsterpartister kritiseras Lars Ohly bland annat för att han i och med sitt avhopp anslutit sig till en kampanj mot Kuba.

I slutet av september berättade vänsterledaren Lars Ohly att han lämnat svensk-kubanska föreningen. I en intervju i Ekot förklarade han att det bland annat var ordförandens inställning till de som kritiserade Kuba som var anledningen till hans avhopp.

Så här sa Lars Ohly då:

– Då vill man inte ha en bred solidaritetsrörelse för Kubas rätt till självständighet. Då vill man ha en organisation som slaviskt följer det som den kubanska regimen säger och då är jag inte intresserad att vara medlem längre.

”Kampanj mot Kuba”
Ohlys uttalanden om svensk-kubanska föreningen och om hans kritik mot Kuba, har fått andra vänsterpartister att reagera.

I ett brev till partistyrelsen som minst 50 partimedlemmar skrivit under, står det bland annat att Lars Ohly i och med sina uttalanden anslutit sig till en ”kampanj mot Kuba” och svensk-kubanska föreningen.

I brevet står också att det kubanska samhället trots hård press från USA på ett ”enastående sätt kunnat tillgodose många grundläggande mänskliga rättigheter”.

Ensidig bild
Anders Neergaard är suppleant i vänsterpartiets partistyrelse och en av dem som undertecknat brevet. Han tycker att Lars Ohly spridit en för ensidig bild av Kuba och svensk-kubanska föreningen.

– Det finns en stark press på Lars Ohly att han ska visa att han är demokratisk. Det innebär ibland att dagordningen blir svart eller vit, vilket gör att det i fall som Kuba, där det finns positiva, men också kritiska aspekter, så får vänsterpartiet och Lars Ohly i synnerhet inte utrymme för att utveckla det. Då innebär det ibland att han uttalar sig lite väl kategoriskt.

Vad i de här uttalandena var för kategoriskt tycker du?

– Det var när han menade att alla som är med i svensk-kubanska föreningen på något sätt blir ett lydinstrument till den kubanska regimen, säger Anders Neergaard.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".