Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Åksjuka på snabbtåg utreds

Publicerat lördag 8 oktober 2005 kl 12.46
Snabbtågens fart och lutning kan ge åksjuka.

Nu ska orsakerna till varför många blir åksjuka på snabbtågen utredas. Ny forskning från Väg- och transportforskningsinstitutet VTI försöker hitta mekanismerna bakom och vad som kan göras åt det, som för många är ett stort problem.

Birgitta Thorslund är en av forskarna på VTI.

– Man har sett att det finns de som mår dåligt av att åka med tåget. Man åker fort och det lutar i kurvor och sådär. När man väl har börjat må dåligt så tar det hela dagen innan man är i fas igen och mår bra.

Så det förstör resan för många?

– Ja, det kan det göra om man är på väg till ett viktigt möte eller så, säger Birgitta Thorslund.

Kompensera lutningen
Problemen har sin grund i själva konstruktionen av snabbtågen. För att kompensera lutningen i kurvorna i den höga farten så hänger vagnarna liksom i en korg, vilket ska öka stabiliteten.

Men följden hos vissa blir att kroppen reagerar eftersom tågets kompensation uppfattas som onaturlig, säger VTI-forskaren Jerker Sundström.

– Det sker en konflikt mellan den horisonten du ser och den upplevda rörelse som kroppen känner, den hypotesen skulle förklara att du skapar åksjuka; att det blir en konflikt i kroppen.

Kvinnor drabbas oftare
Forskningen som skett inom ramen för ett EU-projekt visar också att kvinnor oftare drabbas av åksjukan än män gör, fast varför är man inte överens om ännu.

En metod att minska problemen är att mildra lutningskompensationen på tåget något, vilket SJ redan gjort på X2000, men att hitta exakt rätt nivå är svårt.

Fästa blicken
Tågtillverkarna bör dessutom se till att passagerarna har en god utsikt genom fönstren och kan fästa blicken länge vid en horisontpunkt. Men forskarna har också ett antal praktiska tips till den åksjuke passageraren, säger Birgitta Thorslund.

– Det är bra att sitta still och gärna titta på samma punkt så länge som möjligt, att vara lagom mätt när man åker. Om man läser ska man fortsätta läsa och inte titta upp och ner så mycket, för då får man ju en rörelse till.

Att man ska titta framåt och inte ha ätit det stämmer alltså inte?

– Det stämmer inte så bra. Det är vanligare om man mår mindre dåligt om man åker baklänges, för då kan man titta på samma punkt längre tid.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".