Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Svenskt spelmonopol följer inte EG-rätt"

Publicerat söndag 9 oktober 2005 kl 12.38

Nyligen sa EU-kommissionären Charlie McCreevy att EU-kommissionen inte accepterar det svenska spelmonopolet där staten tjänar pengar och utländska bolag är förbjudna att vara verksamma. Ulf Bernitz, professor i Europarätt, säger att den svenska lagen inte håller i förhållande till EG-rätten.

Ulf Bernitz tycker att Sverige ska ändra sin lotterilag självmant.

– Den är diskriminerande mot alla utländska aktörer. Jag tror inte att den håller och det är nog, tror jag, bara en tidsfråga innan det här hamnar i EG-domstolen på det ena eller andra sättet, säger han.

Många vill in på svenska marknaden
Många utländska spelbolag vill in på den svenska marknaden, där miljarderna rullar på Oddset, Trisslotter, casinospel och hästar.

Nätpoker är på väg in hos statliga Svenska spel. Men för att skydda allmänheten mot spelberoende och illegala automater, får de utländska bolagen inte bedriva verksamhet i Sverige.

Process mot svenska spelmonopolet
EU-kommissionären Charlie McCreevy säger att kommissionen inom kort ska inleda en process mot Sverige för brott mot Romfördraget.

Ulf Bernitz säger att han förstår att kommissionen reagerar på att Sverige talar om att skydda konsumenterna, samtidigt som Svenska Spel annonserar och startar nya spel för att öka spelandet.

– Det fins en sådan ihålighet i det här. Det man säger och det man gör går inte riktigt ihop, tycker jag. Då ska man naturligtvis förstå om andra sätter frågetecken om de skäl man uppger är de verkliga, om inte det verkliga skälet inte är att staten vill tjäna väldigt bra med pengar på folks spelande och gärna ser att det växer ytterligare.

Skyddsregler måste följas
Enligt Charlie McCreevy kan Sverige ha vilka regler som helst för att motverka spelberoende och skydda konsumenterna, bara reglerna inte diskriminerar olika företag. Sverige skulle alltså kunna tillåta nya företag att bedriva spel, på villkor att de följer skyddsreglerna.

Idag är förbjudet att spela på kredit och åldersgränsen är 18 år. Dessutom finns en allmänt hållen policy där det står att Svenska spel och ATG ska ”säkerställa att sociala och hälsomässiga skyddshänsyn tas”.

”Gör om spelregler nu”
Spelreklam i tv är tillåtet. Till exempel i Storbritannien är tv-reklam för spel förbjuden, men sponsringsskyltar tillåts.

Ulf Bernitz tycker att Sverige ska göra om spelreglerna nu.

– Jag tycker att det vore bättre om vi själva kunde komma fram till en hållbar ordning som passar oss än att försvara oss till sista blodsdroppen och sedan kanske alltihop spricker.

Varför det?

– Hela det svenska spelmonopolet blir olagligt och då måste man börja bygga upp något nytt helt plötsligt. Det kan vara bättre att i tid göra om det till ett hållbart system.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".