Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Telekom tynger verkstadsindustrin

Publicerat onsdag 22 maj 2002 kl 12.41
Sveriges Verkstadsindustrier, VI, presenterade vid lunchtid på onsdagen en uppdatering av sin konjunkturrapport. Den visar att även om det finns tecken på en vändning av konjunkturen tyngs verkstadsindustrierna av telekomindustrins kris.
– Vi ser ju att den amerikanska återhämtningen, kortsiktigt i alla fall, vara på väg uppåt, och det är en positiv faktor. Vi har också reviderat upp siffrorna litet grann för Västeuropa. Å andra sidan ser vi att, som i Sverige och Finland, tynger telekom väldigt mycket, säger Anders Rune, chefekonom på VI. Men rensar man verkstadsindustriernas siffror från telekombranschen ser det ljusare ut. Både personbils- och maskinindustrin i Sverige visar tydliga tecken på att konjunkturen är på väg att vända. Inom personbilsbranschen räknar VI med en positiv utveckling under det andra halvåret i år, men Sveriges beroende av telekomindustrin är ett problem och VI uppskattar att den totala bilden av verkstadsindustrin i år till och med blir sämre än förra året. För hela verkstadsindustrin räknar man med en produktionsminskning med två procent i år, och antalet anställda väntas minska med tre procent, vilket är en större minskning än förra året. Därför blir nedgången totalt sett mer omfattande. I USA har man tidigt sett de första tecknen på en konjunkturvändning, och VI är idag mer positivt om den amerikanska utvecklingen än tidigare, men att det vänder i Nordamerika är ingen garanti för att det även vänder här. – Det här är ju en fråga om: hur kommer konkurrenskraften att utvecklas, kommer den europeiska verkstadsindustrin att uppvisa samma flexibilitet som den amerikanska gör - det är väl mycket som talar för att det kanske inte riktigt blir så, vi har också frågan som just nu är aktuell om växelkurserna. Faller dollarn så minskar konkurrenskraften för den europeiska industrin och också för den svenska, så ingenting är självklart men man kan nog säga att en återhämtning i konjunkturen internationellt, den ska förväntas börja i USA, säger Anders Rune.
Patrik Holmström, ekonomireporter, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".