Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fackliga ombudsmän blir mordhotade

Publicerat måndag 10 oktober 2005 kl 05.31

Fackliga ombudsmän i flera LO-förbund har mordhotats av arbetsgivare. Tre av fyra LO-förbund uppger för Ekot att deras ombudsmän har tagit emot allvarliga typer av personliga hot. En ombudsman har mordhotats tre gånger.

Den mordhotade ombudsmannen är verksam inom en servicebransch och törs inte framträda med namn. En gång blev både han och en fackföreningsmedlem hotad till livet på arbetsgivarens advokats kontor.

– Där talade han klart om för medlemmen att om han driver det här ärendet så skulle hans familj försvinna från jorden och jag skulle också försvinna från jorden. Advokaten stoppade honom då och sa att han fick ta tillbaka det här, men medlemman blev så skrämd så han ville inte fortsätta driva ärendet, säger ombudsmannen.

Så hotet hade effekt?

– Ja, jag försökte tala med honom senare men han vågade inte driva den här tvisten och få de pengar han hade rätt till.

Tvister om avtal
Ekot har kontaktat samtliga LO-förbunds centrala ledningar och i en del fall också enskilda avdelningar och 12 av 16 förbund kunde berätta om hot av mer allvarlig karaktär i samband med försök att teckna kollektivavtal eller tvister mellan arbetsgivare och anställda. Men alla betonar att det här är ganska sällsynt, att det nästan alltid inträffar vid kontakter med små företag och inte sällan företag där facket misstänker nån form av illegal verksamhet.

Oftast stannar det vid muntliga eller skriftliga hot men Eva Paulsson, regionalt skyddsombud för Kommunal i Skåne blev hotad med gevär av en arbetsgivare på ett jordbruksföretag.

– När han kom ut med geväret över armen och började argumentera och jag lite ifrågasättande sa vad som var problemet då knäppte han ihop geväret från det öppna läget och då förstod jag att han menade allvar. Han viftade med geväret och sa att jag skulle ge mig iväg och att det skulle gå himla fort och då kände jag att det var dags att snabbt ta sig därifrån, säger Eva Paulsson.

Du kände att det var allvarligt menat?

– Ja, jag blev jätterädd.

För att inte orsaka besvär för sina medlemmar som jobbar kvar vill Eva Paulsson inte uppge vad företaget heter. Hon brydde sig inte heller om att anmäla händelsen till polisen men väl till arbetsmiljöinspektionen.

Små arbetsgivare
När det gäller polisanmälningar skiljer sig fackförbunden åt. En del gör det alltid, andra är mer restriktiva.

På två av de centrala arbetsgivarorganisationerna Svenskt Näringsliv och Företagarna har man inte hört talas om personliga hot mot fackliga ombudsmän och har inga kommentarer.

Flera av de hotade fackliga ombudsmännen däremot säger att besök från facket säkert kan vara provocerande för arbetsgivarna. Ombudsmannen för Hotell- och restaurangfacket i Västernorrlands och Jämtlands län Robert Weidman var själv var en hårsmån från att bli misshandlad av en arbetsgivare.

– Ju mindre arbetsgivare det är destor större press utsätts de för när lönekraven blir ganska stora och de inte har en organisation eller kedja i ryggen utan oftast får klara sig själva. När kunskaperna brister kan det bli stressat och upphetsat och man vet inte hur man ska hantera situationen, säger Robert Weidman.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".