Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utländska ägandet ökar i Skandia

Publicerat måndag 10 oktober 2005 kl 11.36

På måndagsförmiddagen släppte Skandia den nya aktieboken över de 15 största ägarna i Skandia. Och därmed också kanske en fingervisning om maktkampen kring bolaget.

Jämfört med hur läget för några månader sedan finns det nu tecken på det utländska ägandet ökat.

Trots att en ny aktiebok finns på bordet är den totala ägarbilden för Skandia fortfarande oklar. En orsak är att aktieboken bara pekar ut ägare som är direktregistrerade hos värdepapperscentalen, VPC. Ägare som har sina Skandia-aktier i förvaltning hos utländska banker finns inte med i ägarsiffrorna.

Av dom direkta ägana finns knappt 60 % av utanför Sverige - och alltså ungefär 40 hos svenska institutioner och privatpersoner.

Bland kända större ägare som hittills sagt ja uppköpsbudet från Old Mutual är ägarandelen nästan oförändrat. Fondjätten Fidelity ligger kvar med 5 %, trots att det finns uppgifter att man ökat sitt ägande till 9 %. Förklaringen kan alltså möjligen vara att Fidelity lagt nyinkpta aktier under förvaltning i en utländsk bank.

Den isländska ägaren Burdaras som ägde 3,6 % vid halvårsskiftet tycks nu ha sålt en smula och äger nu 3,2 %. Cevian Capital - med företrädaren Christer Gardell - ligger still med 3,4.

Bland svenska storägare i Skandia finns en påtaglig förändring. Robur fonder har sedan årskiftet gradvis minskat sitt ägande från 4 % ner 2,2. Men i dag är Robur en av nej-sägarna till uppköpsbudet.

För Ap-fonderna som också hör till nej-sägarna, svängar ägarandelen i Skandia lite hit och dit med ett par tiondels procentenheter över tiden. Samtidigt är klart helt klart att sedan årskiftet har inte någon av större svenska ägarna ökat sitt direktregisterade ägande i Skandia.

Sammantaget är alltså: Det utländska ägandet har trots allt ökat sedan årskiftet fram till i dag. Och kampen om Skandia fortsätter.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".