Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Personalen dömer ut arbetsmiljön på Hall

Publicerat måndag 10 oktober 2005 kl 12.00
Hallanstalten utanför Södertälje.

Uppdaterad 17:51
Arbetsförhållandena på Hallfängelset utanför Södertälje har försämrats på ett allvarligt sätt efter rymningen förra sommaren och det har blivit hårda motsättningar mellan personalen och de intagna. Det visar en undersökning från fackförbundet Seko.

Rapporten som bygger på enkätsvar och intervjuer med personalen pekar på mycket allvarliga brister. Det värsta är att personalen saknar förtroende för ledningen, enligt Seko.

– Det är allvarligt därför att det gör det svårt att ta itu med de andra problemen som lyfts fram i rapporten. Risken är ju att personalen inte känner lojalitet med de beslut som ledningen tar och det är klart att det kan få svåra konsekvenser på ett fängelse av Halls karaktär, säger Sekos ombudsman Roal Nilssen.

Minskad bemanning
En anledning till det är att arbetsvillkoren förändrats utan förankring hos personalen. Arbetstiderna har försämrats och bemanningen har minskat.

Vårdarrollen har reducerats till väkteri, enligt personalen och när det gäller behandling av de intagna saknas det både resurser och kompetens.

– Man har dragit ner bemanningen på i stort sett alla avdelningar. Det värsta är att man har dragit ner på natten. Nu är vi sex stycken. Tidigare var vi 13 personal, säger Margit Urtegård, vårdare vid sjukavdelningen på Hall.

Vad skulle kunna hända?

– Någon på sjukavdelningen kan få hjärtinfarkt, vi har flera som har haft hjärtinfarkt. Folk kan dö för att de inte snabbt nog kommer till sjukhus. Folk kan brinna inne för att vi inte får ut folk.

Hur är förtroendet för ledningen bland de anställda?

– Noll, kan jag säga, säger Margit Urtegård.

Hårda motsättningar
Det har också blivit hårda motsättningar mellan de intagna och personalen. Hallfängelset har enligt rapporten inte hängt med i utvecklingen när brottsligheten förändrats.

De som sitter på Hall idag präglas av ett utanförskap och de handlar inte i egenintresse utan i lojalitet med sitt gäng. På vissa avdelningar på Hall har de intagna tagit över enligt rapporten. Sju av tio bland personalen anser att det blivit vanligare med hot och våld. 42 procent har själva blivit utsatta för det.

Beredskap ska övas
Enligt kriminalvårdens regler ska personalen varje år öva på sin beredskap när det gäller våld, hot, rymningar och gisslansituationer. Efter förra årets rymningar är det särskilt angeläget, enligt facket.

Men i undersökningen från Hall svarar hela 86 procent att de inte deltagit i någon beredskapsövning det senaste året.

Seko kommer nu att diskutera med kriminalvårdsstyrelsens ledning om vilka åtgärder som behövs på Hall.

– Den viktigaste uppgift som anstaltsledningen har är att ge personalen förutsättningar att göra ett gott jobb, så att de intagna kommer ut och är bättre än de var när de kom in. Genom att verksamheten på Hall hanteras så här finns en risk att de intagna friges i en sämre situation än de var när de kom in, och det är naturligtvis inte meningen, säger Roal Nilssen.

Missnöje funnits länge
Enligt facket har det länge funnits ett missnöje bland personalen och det är nu viktigt att den negativa utvecklingen bryts. En slutsats i rapporten är att det behövs en förnyad ledning som kan återerövra personalens förtroende.

– Vi kommer att ha en överläggning med Kriminalvårdstyrelsens ledning med anledning av resultatet av rapporten. Där kommer vi att lämna både synpunkter och krav. Vi kan som fackförbund inte acceptera att våra medlemmar har en sådan arbetssituation som de har på Hall, säger Sekos ombudsman Roal Nilssen.

Anstaltschefen Per-Åke Palmqvist har inte gått att nå för en kommentar.

Nylén pekar på goda exempel
Men Kriminalvårdsstyrelsens generaldirektör Lars Nylén säger att rapporten trots allt också ger exempel på att det skett förbättringar det senaste året, att ledningen vid Hall tog itu med missförhållanden som kom fram efter rymningarna och att rekrytering av personal nu har skärpts.

– Det här är en rapport som tar flera av de frågor som har varit prioriterade inom kriminalvården under det senaste året. Vi har ju också arbetat med problematiken på Hall väldigt intensivt för att komma till rätta med en del av de bekymmer som har varit där. Precis som rapporten också uttalar har vi gjort stora framsteg. Jag tycker att den i det avseendet redovisar framgångar på prioriterade områden, säger Lars Nylén.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".