Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Teori om förhandlingar prisbelönas

Publicerat måndag 10 oktober 2005 kl 13.03

Uppdaterad 16:45
Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne delas i år mellan Robert J Aumann och Thomas C Schelling. De får priset ”för att genom spelteoretisk analys ha fördjupat vår förståelse av konflikt och samarbete” skriver Kungliga Vetenskapsakademien i sin motivering.

Priskommitténs ordförande Jörgen Weibull säger att det är ett brett pris som inte bara gäller ekonomi utan också freds- och konfliktforskning.

Förstå konflikter
Det handlar om att förstå de olika alternativ som parterna i en konflikt har och hur förmågan till motanfall kan vara viktigare än förmågan att stå emot en attack.

– De har lärt oss förstå konflikt och samarbete i samhället, mellan människor, företag och länder genom spelteoretisk analys, säger Jörgen Weibull.

På vilket sätt?

– När det gäller konflikter var till exempel Thomas C Schelling viktig under det kalla kriget, nedrustningsförhandlingarna och kärnvapenhotet. Hans sätt att analysera det hela influerade faktiskt förhandlingarna och hjälpte oss till en fredligare värld, säger Jörgen Weibull, ordförande i priskommittén.

Genom att förstå spelteorin förstår vi också förutsättningarna för samarbete.

Insyn påverkar
När parterna har liten kontakt med varandra försvåras samarbetet. Spelteorin säger också att det blir svårare att samarbeta när insynen hos motparten minskar.

Priset gick som vanligt skulle man kunna säga till två äldre män. Den 84-årige Thomas C Schelling är professor i Maryland och Robert J Aumann är 75 år och professor i matematik i Jerusalem.

Hittills har ingen kvinna fått ekonomipriset.

– Det vore väldigt trevligt tycker jag. Vårt uppdrag som kommitté är att hela tiden vaska fram vad som anses vara de viktigaste bidragen. Vi tar inte hänsyn till kön, ålder eller något sådant. Det finns ju duktiga kvinnor, så någon dag kommer det säkert, säger Jörgen Weibull.

Priset brukar kallas Nobelpriset i ekonomi, men är egentligen inte ett av Nobelpriserna. Priset instiftades 1968 av Sveriges riksbank.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".