Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga avgifter i skolan i varannan kommun

Publicerat tisdag 11 oktober 2005 kl 05.00

Nästan varannan kommun tillåter inte att skolan tar ut pengar från föräldrar för till exempel busskort och teaterbesök. Det handlar då om beslut på tjänstemannanivå men 60 kommuner har redan eller kommer att fatta ett politiskt beslut som förbjuder avgifter i skolan.

Det visar en enkätundersökning som Ekot och Studio Ett har gjort.

Partille kommun, utanför Göteborg har beslutat att förbjuda avgifter i skolan från och med nästa år.

– Syftet är dels att ingen elev ska bli utsatt för att det saknas resurser, dels att man ska passa sig för att bedriva en verksamhet som inte är förenlig med vad som behövs för skolan, säger Lars-Inge Stomberg som är moderat ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

”Jag förstår syftet med beslutet”
Ekot och Studio Ett har frågat landets kommuner om det är tillåtet att ta ut några pengar från föräldrar till skolaktiviteter.

Av de 250 som har svarat är det 136 som uppger att det inte är tillåtet att ta ut någon avgift för till exempel teater- och museibesök.

På Vallhamra skola i Partille innebär det färre utflykter och det tycker förskollärare Karin Lerström är synd även om hon tycker att beslutet i sig är riktigt.

– Jag förstår syftet med beslutet, för att det finns olika ekonomiska förutsättningar i familjerna. Men jag tycker i så fall det är synd att man inte avsätter pengar att ge till skolorna för klassresor och utflykter, säger hon.

För några extra pengar till skolorna i Partille som kompensation för förbudet mot avgifter blir det inte. Det får rymmas inom ramen för skolpengen, säger Barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Ekots enkätundersökning visar att det bara är tre kommuner; Årjäng, Mörbylånga och Mölndal, som kommer ge mer pengar till skolorna när man förbjuder dem att ta ut pengar från föräldrarna.

Ytterligare några diskuterar fortfarande hur det ska bli.

”Det behövs en viss flexibilitet”
I förslaget till ny skollag vill även regeringen helt förbjuda skolorna att ta ut några pengar från föräldrar.

Men skolverket är kritiskt: Det kan leda till att det inte blir några utflykter alls, menar chefsjuristen Ingegärd Hillborn.

– Vi är rädda för att med ett absolut förbud så blir det lite stelbent. Det behövs en viss flexibilitet så att man kan göra ett museibesök där eleverna står för den lilla kostnaden, säger Ingegärd Hillborn.

Annika H Eriksson, Studio Ett
annika.h.eriksson@sr.se

Research: Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".