Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hetsåtalad polis i Malmö frikändes

Publicerat tisdag 11 oktober 2005 kl 11.15

Uppdaterad 16:02
Den 43-årige polisman i Malmö som skickade e-post med rasistiskt innehåll till kommunalrådet Ilmar Reepalu frikändes på tisdagen av Malmö tingsrätt. Enligt domstolen har polismannen inte gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.

Texten var kränkande, den var nedvärderande och den blev offentlig i och med att e-brevet diariefördes.

Detta är förhållanden som gör handlingen straffbar men tingsrätten friar ändå polisbefälet eftersom man menar att åklagaren inte kunnat visa att polisen haft för avsikt att sprida, de i sig straffbara, uttalandena till någon annan än Malmös kommunalråd.

Skickade brevet från hemdatorn
Det var i våras som polisbefälet skickade e-post till kommunalrådet Ilmar Reepalu där han bland annat uppmanade honom dra in sitt ”gigantiska understöd till alla jävla blattar i Malmö.”

Brevet skickades från polisbefälets hemdator och mannens försvarare hävdar att det har stor betydelse eftersom det då kan ses som en privat åsikt och inte en offentlig. Därför hade polisbefälet heller ingen tanke på att brevet skulle diarieföras och bli offentligt.

”Brottet ska ses som allvarligt”
Överåklagare Sven-Erik Alhem säger att en person som har en högre position i samhället också har ett större ansvar och om ett rasistisk brev är skickat från arbetet, hemmet, stranden eller skogen har ingen betydelse – brottet ska ses som allvarligt.

– Jag tycker att det är lite egendomligt att den som är offentliganställd sedan lång tid tillbaka inte skulle känna till att en skrivelse som skickas till ett offentligt organ blir offentlig. Det gör att det finns väldigt många skäl till att jag kommer att gå vidare till hovrätten, säger överåklagare Sven-Erik Alhem.

Malmö tingsrätt skriver i domen att e-brevet som polismannen skickade i sin helhet har karaktären av ett hatbrev som uttrycker ilska över åldringsvården i Malmö och inte var avsett för någon annan än socialdemokratiska kommunalrådet Ilmar Reepalu.

Vill ge polisen sparken
Trots den friande domen anser länspolismästaren i Skåne, Anders Danielsson, att polisbefälet ska avskedas. Det kommer Rikspolisstyrelsen att få avgöra.

– Det är den ställning vi har tagit vid polismyndigheten tidigare och den har inte ändrats på grund av detta, säger Anders Danielsson.

Vad har det här brevet inneburit för polisen?

– Polisen är en institution som aldrig ska ifrågasättas, vår trovärdighet ska aldrig kunna ifrågasättas. Det är väldigt viktigt anser jag. Vi ska stå för opartiskhet, vi ska stå för rättvis behandling och det måste också synas i vårt sätt att agera utåt. Detta kan skada allmänhetens förtroende för polisen. Det är det jag tycker är så allvarligt, säger länspolismästaren i Skåne, Anders Danielsson.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".