Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svåra svampangrepp på Norrlandsskog

Publicerat tisdag 11 oktober 2005 kl 15.47

Stora arealer av tallskogen i norra Sverige har angripts av en sjukdom orsakad av törskatesvampen. Flera tusen hektar har drabbats, enligt en ny kartläggning, och experterna står frågande till orsaken.

– Vi ser mycket allvarligt på de här skadorna som förekommer i Norrbotten. Det är ju stora områden som är drabbade och det är ofta ungskog också som gör det extra problematiskt, säger Hans Samuelsson, skogsskyddsansvarig på Skogstyrelsen.

Vad kan konsekvenserna bli om det fortsätter?

– Det innebär att skogsägarna i norra Sverige får väldiga bekymmer eftersom de kanske får ta ner ungskogar till en stor kostnad och sedan plantera nytt igen. Vi har inga riktiga bra råd att ge när det gäller vilket träslag man ska välja i det här sammanhanget.

Finns också på Gotland
Värst är angreppen i Tornedalen och i Gällivare kommun, men problemet finns i hela Norrbotten och även i viss mån i Västerbotten och längs Gotlands kuststräckor.

Törskatesvampen, som leder till att grenar och toppar och till slut hela trädet dör, är inte är inte ny, men omfattningen är ovanligt stor. Experterna är förbryllade över att så mycket ung skog drabbas.

– Den uppträder på ett sätt som vi inte är riktigt vana vid från andra platser och det gör ju oss fundersamma, säger Hans Samuelsson.

Utökad forskning
Orsaken till att tallarna blivit mer mottagliga för svampen är det ingen som i dag kan ge besked om, och forskningen ska nu intensifieras. Enligt Hans Samuelsson kan valet av tallsort vid plantering spela roll.

– Det är ju så att den här känsligheten för törskatesvampen är ärftlig och om man då har satsat på fel träd kanske man har träd som är extra känsliga för angrepp av den här svampen.

Så man har satsat på fel typ av tall helt enkelt?

– Det kan vara så men vi vet ingenting om det. Det är väl sådant som man bör undersöka framöver.

Har du några råd till drabbade skogsägare?

– Om man röjer och gallrar ska man ta bort sådant som är angripet. Sedan ska man gynna andra träslag som möjligen finns, säger Hans Samuelsson på Skogsstyrelsen.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".