Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LO kräver fortsatt låg ränta

Publicerat onsdag 12 oktober 2005 kl 12.21

LO trycker i sin konjunkturprognos på att Riksbankens ränta måste ligga kvar på en låg nivå för att tillväxten ska komma igång. Men trots en låg ränta är LO-ekonomernas bild av den svenska ekonomins utsikter bara mellanljus, säger LO:s chefsekonom Dan Andersson.

– Jag skulle vilja säga att den är något bättre än medioker. Men det är ingen glansfull bild, säger Dan Andersson.

LO-ekonomerna har två huvudbudskap i sin konjunkturprognos.

  • Det ena är att Riksbanken måste hålla nere räntan om det ska finnas hopp om tillräcklig tillväxt.
  • Det andra att det inte finns något inflationshot - trots en låg ränta. Detta eftersom det finns, enligt LO, en hel armé av efterfrågearbetslösa. Så när tillväxten ökar och företagen anställer, så kommer varken löner eller priser att drivas upp.

Ingen risk för inflationsmålet
LO:s chefsekonom Dan Andersson går i god för att löneförhandlarna inom hans förbund inte kommer att riskera inflationsmålet.

– Jag har frågat alla ledande förhandlare inom förbunden: tror ni att ni skulle kunna komma upp i en löneökningstakt som skulle kunna hota inflationsmålet? Alla säger att det är osannolikt.

I siffror spår LO:s ekonomer att BNP-tillväxten i år hamnar på 2,5 procent, nästa år på 3,6 och så bromsas uppgången lite efter valet och hamnar på 3 procent år 2007.

Den öppna arbetslösheten ligger kvar på 5,9 procent i år, men sjunker till 4,7 nästa och 4,6 året efter.

Spara mindre
Det är främst den inhemska efterfrågan som måste öka. Folk måste minska sparandet och öka konsumtionen, tycker LO.

– Man måste våga bygga och renovera sina hus och lägenheter, företagen måste våga låna, hävdar Andersson.

Men i sina bedömningar har alltså LO räknar med att Riksbankens ränta ligger kvar oförändrat, detta trots att nästan alla andra bedömare räknar med en höjning i december eller efter årsskiftet.

Varnar för otrygghetschock
Om räntan höjs ser Dan Andersson en risk för att Sverige ska hamna i en negativ ekonomisk spiral, liknande den i Tyskland. Folk blir oroliga och sparar i stället för att konsumera.

– Det är det värsta som kan inträffa, att vi får en otrygghetschock i Sverige.

Att det just nu pågår en debatt om vikten av att Riksbanken är oberoende och inte att påverkas av utomstående aktörer, hindrar inte Dan Andersson från att ha synpunkter på hur penningpolitiken bör skötas.

– Vi påverkar riksbanken via argument, säger LO:s chefsekonom Dan Andersson.

Virve Hedenborg
virve.hedenborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".