Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hårda ord präglade partiledardebatten

Publicerat onsdag 12 oktober 2005 kl 12.46
Göran Persson och Fredrik Reinfeldt.

Uppdaterad 16:42
Snabba repliker och hårda ord om Sveriges framtid präglade riksdagens partiledardebatt på onsdagen. Moderatledaren angrep regeringen och statsministern gav igen.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt angrep regeringen för att inte göra tillräckligt för att förbättra sysselsättning och landets ekonomi medan statsminister Göran Persson efterlyste och kritiserade de konkreta moderata förslagen.

– När det nu går bättre för Sverige, varför ska de sjuka få det sämre? Varför ska de arbetslösa få det sämre? Varför ska förtidspensionärer få det sämre? Varför ska vi skärpa de sociala motsättningarna i ett läge när landet går bättre? Var förvissad om en sak ärade ledamöter av Sveriges riksdag: vi tänker förfölja moderaterna, sa Göran Persson.

– Jag tror att det där blev mer talande än det var tänkt. Jag tror att det är alldeles korrekt, moderaterna förföljer moderna samhällsproblem och socialdemokraterna förföljer moderaterna. Vid din tid som statsminister har över 500 000 människor gått från egenförsörjning till ett liv i förtidspension med ersättningsnivåer, som du själv och andra statsråd i din regering beskriver som icke möjliga att leva på, sa moderatledare Fredrik Reinfeldt.

Angrep alliansen
Persson angrep i höstens partiledardebatt också den borgerliga alliansens enskilda partier för att lova vitt och brett – slopad fastighetsskatt, sänkt bensinskatt och samtidigt mer pengar till vård och omsorg. Han angrep också folkpartiets Lars Leijonborg för att acceptera en försämrad beräkningsgrund i sjukförsäkringen.

– Ni har vikit på den första punkten Lars Leijonborg. Ni har börjat tillbakamarschen, reträtten. Folkpartiet är inte längre ett skydd för de generella försäkringarna, sa Persson.

– Göran Persson kan vara lugn. Vårt fokus kommer att vara att fler ska ha hundra procent men de som är sjuka ska naturligtvis ha en bra sjukersättning, svarade Lars Leijonborg.

Den borgerliga alliansen anklagade samarbetspartierna för att inte skapa ett bättre företagsklimat som klarar den internationella konkurrensen då hundratusentals är arbetslösa. Skolan där många lämnar utan godkända betyg var också en tydlig kritikpunkt.

Ohly kritisk till fp:s Kinapolitik
I debatten kritiserade miljöpartiets Maria Wetterstrand de borgerliga partierna för att försämra miljöpolitiken. Kristdemokraternas Göran Hägglund efterlyste sänkt bensinskatt och centerns Maud Olofsson önskade en starkare framtidstro i Sverige än den som vänsterkoalitionen kan ge.

Vänsterpartiets Lars Ohly angrep de borgerliga för att vilja sänka lönerna genom attacker mot fack och a-kassa men kritiserade också Lars Leijonborg för att hylla det kommunistiska Kina och dess ekonomiska utveckling.

– Ingen organisationsrätt, ingen strejkrätt, långa arbetsdagar, låga löner, usel arbetsmiljö. Du säger att de är beredda att jobba till lägre löner än vi har i Sverige, som om det var ett eget val. Mänskliga rättigheter i arbetslivet har aldrig varit er främsta fråga. Nu är ni dessutom ute för att bugga, registrera. När, Lars Leijonborg, ska du sluta kalla dig för liberal, undrade vänsterledaren Lars Ohly.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".