Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bankernas risker vid bostadslån granskas

Publicerat onsdag 12 oktober 2005 kl 16.45

Finansinspektionen vill granska bolånemarknaden. Inspektionen vill kontrollera att bankerna och bolåneinstituten inte tar för stora risker i utlåningen.

– Utlåningen för finansiering av bostäder har ökat under flera års tid. Vi tycker att det är viktigt att vi granskar den utlåning som äger rum och att den sker i linje med lagar och regler. Vi följer upp värderingsrutiner och belåningsgrader, säger Kerstin af Jochnick, chef för stabilitetstillsynen på Finansinspektionen.

Vill ha bättre kontroll
Finansinspektionen vill ha bättre kontroll på institutens riskhantering. Dessutom vill man se över hur instituten sköter värderingen av bostäderna och till hur hög belåningsgrad kunderna får låna.

Bolåneinstitutet SBAB välkomnar granskningen. SBAB är en av de som tillåter hög belåningsgrad, upp till 95 procent av bostadens värde, vilket man just nu talar om i en omfattande reklamkampanj.

Samtidigt har man försäkrat sig mot eventuella kreditförluster.

– Vi vill ge våra kunder en bra produkt och ett sätt att göra det är att kunna ha ett attraktivt pris och en belåningsgrad som är attraktiv, och samtidigt ta en begränsad risk, säger B-O Nilsson Lalér är kreditchef på SBAB.

Ingen oro för bankerna
Trots den kommande granskningen är man från Finansinspektionens sida inte orolig.

– Det innebär ju självklart en ökad risk när man har högre belåningsgrader men vi är inte oroliga för bankerna eller bostadsinstituten. Vi tror att de klarar av det här på ett bra sätt. Däremot kan det finnas enskilda hushåll som kan få problem, säger Kerstin af Jochnick Finansinspektionen.

Anne Parichart Eriksson
anne.parichart-eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".