Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Advokater är underbetalda"

Publicerat torsdag 13 oktober 2005 kl 05.00

Svenska advokater får för lite resurser för att försvara sina klienter. Det menar Advokatsamfundets Generalsekreterare Anne Ramberg. Advokater får allt oftare sina kostnadsräkningar efter rättegångar underkända. Precis som andra delar av rättsväsendet borde advokaterna få ökade anslag, anser hon.

Anne Ramberg anser att även poliser och åklagare borde få redovisa hur mycket tid de lägger ned i varje mål.

– Det vore klädsamt, tycker jag, om åklagare och polis talade om hur mycket resurser de hade lagt ner, hur mycket tid de har lagt ner i ett mål. Det skulle vara intressant att se.

Justitiekanslern kan klaga på advokaternas räkningar för det arbete de har gjort. De klagar då till hovrätten, som får avgöra om räkningen är rimlig eller inte.

Justitiekanslerns byråchef Britt-Marie Lundberg är missnöjd med advokaternas bristfälliga specifikationer räkningarna.

– Vi kan ju konstatera att ofta är det så att advokaternas kostnadsräkningar är väldigt allmänt hållna. Det finns oftast inte några angivelser av hur lång tid varje åtgärd har tagit, och det gör ju att vårt arbete blir svårare.

Anne Ramberg håller med om att advokaterna ska skriva räkningar som är lätta att förstå. Men hon tycker samtidigt att det är oroväckande att hovrätten ska kunna besluta om advokaternas ersättningar för det arbete de har lagt ned i tingsrättsmål.

– I de fall som det är offentliga försvar så är tingsrätterna mycket lämpade att fatta de här besluten. De ser ju vad advokaterna har lagt ner. Det är givetvis så att såväl JK:s som hovrättens beslutsunderlag är avsevärt mycket sämre än det som tingsrätten hade.

Men kritiken från JK handlar bland annat om att räkningarna är för odetaljerade?

– Jag har ju inte sett varje enskild räkning. Det åligger advokaterna att skriva räkningar så att det är begripliga och att man av dem kan göra en bedömning av om det är rimligt. Jag tycker att advokaterna ska uppfylla det krav som åligger dem, säger Anne Ramberg.

Anledningen till att JK i april tog över granskningsansvaret från Domstolsverket är att regeringen ansåg att kostnaderna för rättshjälp ökat för mycket. Rättshjälp innebär att den som misstänks för ett brott i Sverige har rätt till en försvarsadvokat.

Under de senaste fem åren har den kostnaden ökat med lite mer än 30 procent. Därför begärde regeringen en hårdare granskning av advokaternas räkningar.

Men Anne Ramberg håller inte med om att advokaterna får för mycket pengar. Hon menar tvärtom att de får alldeles för lite betalt, i förhållande till andra delar inom rättsväsendet.

– Det har hörts väldigt höga rop på mer resurser till polisen, ökade resurser till fängelser och så vidare. Men det blir ett mycket fattigt land om vi inte har en advokatkår som får betalt för det de gör. Advokater är synnerligen underbetalda i förhållande till övriga rättsväsendet. Det förtjänar att understrykas, säger Anne Ramberg.

Anders Forsberg
anders.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".