Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag för att fler ska anmäla våldtäkt

Publicerat fredag 14 oktober 2005 kl 05.00

De flesta som utsätts för våldtäkter och andra sexuella övergrepp gör aldrig någon polisanmälan. Därför utarbetas just nu en rad förslag för att anmälningarna ska bli fler och brottsoffren få ett bättre bemötande.

– Om den första fråga man ställer till en kvinna som anmäler våldtäkt är ”Hur kom det sig att du följde med honom hem då?”, då har man omedelbart skuldbelagt den kvinnan. Det är ett bemötande som kan förstöra en hel utredning, säger Jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström som är ordförande i sexualbrottsofferutredningen.

– Bemötandet från den första kontakten och genom hela proceduren är väldigt viktigt och det kräver kompetens hos dem som arbetar med de här frågorna. Det gäller särskilt här.

Skamkänslor och rädsla för konsekvenserna är två skäl till att våldtäktsanmälningarna är så få.

Rätt till advokat
Ökad kompetens hos utredarna och bättre samverkan mellan polis, sjukvård och socialtjänst är ett par av förslagen som sexualbrottsofferutredningen kommer att lägga fram i början av november. Det ska också finnas en nationell hemsida med all den information brottsoffren behöver.

Alla som anmäler sexualbrott ska enligt utredningen också ha rätt till en advokat som hjälper dem genom brottsutredningen och rättsprocessen. I dag är det ovanligt att polis och åklagare upplyser om möjligheten att få målsägandebiträde och om de gör det så är det först när utredningen pågått en tid.

Claes Borgström föreslår att man ska få det direkt på akuten eller kvinnojouren, innan man ens gjort en polisanmälan.

– Då ska det finnas möjlighet att få omedelbar kontakt med advokat för att kunna göra något eget bättre underbyggt övervägande om man ska gå till polisen eller inte. Det kommer att öka benägenheten att anmäla säger alla som vi har talat med, säger Claes Borgström.

Underbetyg åt rättssamhället
Det går inte att säga hur många sexualbrott som aldrig anmäls. Tidigare studier har pekat på att bara var femte våldtäkt anmäls och så kan det mycket väl vara, säger Claes Borgström.

– Utan tvekan minst hälften kommer aldrig till polisens kännedom och det är ett underbetyg åt rättssamhällets möjligheter att skapa trygghet för medborgarna. Att man utsätts för ett brott som är den värsta kränkning som man kan råka ut för och känner att det inte är någon mening att gå till polisen för det leder ingenstans, det påverkar naturligtvis ens egen framtid när det gäller att bearbeta det som hänt.

– Man får ingen upprättelse, gärningsmannen får inte ta sitt ansvar – det är en fullständigt oacceptabel situation, säger Claes Borgström.

Sexualbrottsofferutredningen ska lämna sina förslag till regeringen den 8 november.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".