Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdministern vill hålla tandvården utanför sjukförsäkringen

Publicerat fredag 14 oktober 2005 kl 05.00

Vårdminister Ylva Johansson säger nej till att låta tandvården bli en del av sjukförsäkringen med samma patientavgift och högkostnadsskydd. Det är ett krav som förs fram i flera motioner till den socialdemokratiska kongressen men som enligt vårdministern skulle bli för dyrt.

– Jag tror att ett sådant förslag ligger väldigt långt fram i framtiden. Det är inte en modell jag arbetar efter nu, säger Ylva Johansson.

Orsaken är att sjukvården och tandvården är väldigt olika. Ett sjukförsäkringssystem skulle inte fungera med många privattandläkare som patienterna är nöjda med och det skulle bli väldigt dyrt, tror Johansson.

I stället vill hon förbättra för personer mellan 20 och 65 som i dag inte har något särskilt stöd.

Högkostnadsskydd
För det första ska det offentliga ta hand om riktigt höga kostnader för behandlingar genom någon form av högkostnadsskydd, även om det gäller undvika missbruk.

– På något vis måste man dämpa de allra högsta kostnaderna och ge ett skydd. Däremot är jag inte säker på att den egna avgiften alltid ska vara noll över en viss nivå. Då tenderar kostnaderna att springa iväg eftersom det är någon annan som betalar.

Fast kostnad
För det andra måste det bli enklare att regelbundet gå till tandläkare. En modell med en fast kostnad per år skulle kunna vara en lösning.

– Det finns goda erfarenheter av en abonnemangsmodell. Det lönar sig för både individen och tandläkaren att man har en regelbunden kontakt och ser till att arbeta förebyggande. Kanske kan vi använda delar av detta i ett bredare system.

Nivåer i systemet, i vilken takt förändringarna ska införas och om vissa grupper ska gå före, vill inte Johansson precisera.

Miljardkostnad
Hennes besked kan möta kritik på partikongressen. Men hon får stöd av en rapport från Handelns utredningsinstitut som visar att kostnaden för att föra över tandvården i sjukförsäkringen skulle kunna bli så hög som 15 miljarder kronor om folk oftare går till tandläkare och beställer dyrare behandling.

– Alternativet är någon form av högkostnadsskydd där patienten betalar ett, två eller tre tusen själv per år och först när man överskrider den nivån går stat och landsting in. Har vi det för alla då får vi kostnader för 15 - 20 miljarder per år, säger Jonas Arnberg som gjort utredningen för Handelns utredningsinstitut.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".