Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samtal om konst gav bättre hälsa

Publicerat fredag 14 oktober 2005 kl 05.43
Ernst Billgren med ett av sina verk.

Konst kan ge lägre bloctryck och bättre fart i magen, det visar en doktorsavhandling. Den kunskapen passar väl ihop med att tesen om att kultur leder till bättre hälsa har blivit en del av regeringens syn på nyttan av kultur, i kulturpolitik såväl som i folkhälsopolitik.

– En gång i veckan i en timme blev några äldre damer på ett serviceboende ”utsatta” för samtal kring konstbilder, säger Britt-Maj Wikström som är lektor på Vårdhögskolan Ersta Sköndal.

Hur leder det till att man använder mindre laxermedel?

– Just det att bli mer aktiv, det vet man att det hänger ihop med att magen sköter sig.

I fyra månader samtalade de äldre damerna utifrån bildar av Cezanne, Rembrandt eller van Gogh. Det ledde till bättre blodtryck, större mätbar kreativitet och minskad användning av laxermedel. I en kontrollgrupp där man samtalade om fritidsintressen var resultaten inte lika bra.

Politiskt rätt
Att kultur leder till bättre hälsa har blivit ett politiskt modeord. Regeringen har gjort det till en del av både kulturpolitik och folkhälsopolitik.

Gunnar Ågren på Folkhälsoinstitutet anser att konstnärens arbete nu fått en ny dimension.

– Det skickar väl den signalen att de gör nytta också på det här sättet. Självklart ska vi ha kultur, men det är väl ännu bättre om kulturen ger effekter även på andra samhällsområden, säger han.

Kultur ska göra nytta i samhället, den är starkt offentligt finansierad och en politiker av idag vill kunna redovisa att satsade skattepengarna gjort nytta. Förr handlade nyttan om folkbildning och demokrati. Nu handlar det om att göra Sverige attraktivt, att locka turister, och om bättre hälsa.

”Vettig användning”
Konstnären Ernst Billgren är positiv till att se konsten som ett alternativt laxermedel.

– Det är väl jättebra. Det måste vara jobbigt att ha trög mage. Jag ser inget problem med det, men frågan är hur mycket jag ska tänka på folks magproblem när jag målar. Jag tycker det är en vettig användning, som laxativ på våra sjukhus. Det tycker jag att kulturen skulle vinna på.

Jesper Lindau
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".