Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nybyggt Kiruna kan bli en ekostad

Publicerat fredag 14 oktober 2005 kl 12.31
Gruvan ligger för nära bebyggelsen. Foto: Peter Öberg/SR.

Gruvbrytningen i Kiruna ställer till problem för staden. Om brytningen ska fortsätta måste staden flyttas, men frågan är vart och hur. Kommunledningen ser också möjligheter i att bygga upp staden från grunden igen.

– Det har varit mycket besök, och det har varit ett stort sug efter att få komma till Kiruna och jobba med projektering, forskning och så vidare. Senast idag blev jag uppringd av Umeå universitet som ville prata om energibiten, ventilation och så vidare, säger Hans Swedell, som är förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Kiruna.

Han pratar om att skapa en ekostad när Kiruna flyttas.

Välplanerad stad
Kiruna växte fram runt år 1900, då man hittade en stor järnmalmsfyndighet av hög kvalitet. Staden har vuxit upp alldeles intill gruvan i en så pass karg natur att man brukar säga att Kiruna har den första klimatanpassade stadsplanen.

Kvarterens rutnät planerades så att de kalla vindarna skulle märkas så lite som möjligt.

Men om gruvbrytningen ska fortsätta måste staden flyttas inom kanske 40 eller 50 år. De första planeringsbesluten måste fattas redan före det kommande årsskiftet.

Vill utnyttja situationen
Malmkroppen sträcker sig nämligen snett in under staden, och marken ovanför spricker och blir instabil allteftersom brytningen letar sig längre och längre ned. Gruvbolaget LKAB har dessutom hittat mer brytvärd malm i en annan riktning, viket inte gör problemet mindre.

Detta väcker både frågor och förtvivlan, men Kiruna kommun har valt att försöka dra fördel av situationen, berättar Hans Swedell, förste vice kommunstyrelseordförande, moderat.

– Nu har vi möjlighet att på ett ekologiskt hållbart och högteknologiskt sätt bygga helt nya stadsdelar.

Många vill vara med
Det är många som har hört av sig för att få vara med och utforma det nya Kiruna.

Bland andra Nyréns arkitektkontor i Stockholm, där Nina Rydén är landskapsarkitekt.

– Det är ju en så ortoligt unik händelse att man faktiskt planerar att flytta ett helt stadscentrum. I och med att staden har den tradition den har av planering och arkitekter som var med från början så vill man ju gärna göra en ny stad minst lika bra som den man har, och förhoppningsvis ännu bättre, säger Nina Rydén.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".