Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Politisk oenighet om segregeringen

Publicerat fredag 14 oktober 2005 kl 17.45

Det råder politisk oenighet om hur stora problemen i segregerade förorter är. Regeringen anser att läget håller på att förbättras. Folkpartiet som har gjort en egen sammanställning anser att situationen förvärras.

En arbetstrupp inom folkpartiet har sammanställt siffror från tre förorter till Södertälje; Ronna, Hovsjö och Geneta. Det är områden som också kan jämföras med andra områden runt om i Sverige, enligt folkpartiet.

Nedslående bild
Det är en nedslående bild av att färre en fyra av tio vuxna har jobb, färre än fyra av tio barn i grundskolan som når upp till kunskapsmålen.

Enligt folkpartiet så har under de senaste tre-fyra åren socialbidragsberoendet och förtidspensioneringarna börjat öka kraftigt och de anmälda våldsbrotten blir allt fler, till exempel ökade misshandeln mellan 2001 och 2004 med 34 procent.

Regeringen håller inte med
Men regeringen avfärdar de siffrorna. Regeringen tittar längre tillbaks i tiden, på fler siffror, fler områden och då bli bilden en annan, säger integrationsminister Jens Orback:

– Jag delar synen att vi måste göra mer och därför har vi föreslagit en rad nya åtgärder, inte minst när det gäller sysselsättning. Men jag delar däremot inte bilden av att ingenting har gjorts och ingenting har hänt, säger han.

– Kuggarna har tagit i och många av de variabler om vi har fäst uppmärksamhet vid; sysselsättning, arbetslöshet, valdeltagandet har förbättrats.

”Blundar för verkligheten”
Men folkpartiets Mauricio Rojas anser att regeringen blundar för verkligheten:

– Det här är den officiella bilden och det är bara ministern som står för den. Inte ens ministerns egna utredare håller med honom om att det går bättre och bättre. Nu har vi tittat mycket konkret i tre utsatta områden och det finns ingen möjlighet att säga att det går bättre. Det går fatiskt mycket sämre, säger han.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".