Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vård för barn och unga ska bli bättre

Publicerat fredag 14 oktober 2005 kl 18.03

Det finns alldeles för lite kunskap om vilken hjälp som är bäst för barn som kommer i kontakt med socialtjänsten. Det här kommer fram i en stor statlig utredning som presenterades på fredagen. En kommitté har haft i uppdrag att ta fram en handlingsplan för barn- och ungdomsvården i Sverige.

– De största bristerna är faktiskt att vi inte vet effekterna av de insatser som vi gör, det finns inte tillräckligt mycket forskning. Socialsekreterarna har inte de verktyg som behövs för att få veta vad de ska göra för att stötta just det här barnet, säger Annika Nilsson, kommitténs ordförande.

– Vad ger effekter och vad ger inte effekt. Det här är en verksamhet som mycket bedrivs på känsla och den erfarenhet som den enskilda socialsekreteraren har. Och det är en brist idag, säger hon.

Allt fler barn behöver hjälp
De senaste åren har allt fler barn sökt hjälp hos barn- och ungdomsvården. Och allt fler barn kommer in med allt svårare problem. Nu har en kommitté på uppdrag av regeringen försökt ta fram en handlingsplan för hur barn- och ungdomsvården kan bli bättre i Sverige.

Förutom mer forskning så handlar flera av förslagen om att de som jobbar med barn ska ha relevant utbildning för det de gör.

Allt fler barn som behöver omhändertas hamnar idag på institutioner, eftersom det finns för få familjer som erbjuder sig att vara familjehem. På institutionerna finns det idag bara krav att föreståndaren har utbildning, nåt som är oacceptabel säger Annika Nilsson, kommitténs ordförande.

– Det handlar om att se till att barn och ungdomar får den absolut bästa och kompetenta vården och behandlingen som man kan ge dem.

Bättre kontroll
Även familjehemmen skall kontrolleras bättre, de som erbjuder sig att omhänderta barn ska få särskilt stöd och utbildning. Och de utsatta barnen ska få hjälp snabbare än de får idag.

Totalt beräknas utredningsförslaget kosta runt 450 miljoner kronor under en femårsperiod.

Barnvänligare samhälle
Hela samhället behöver bli barnvänligare, menar kommittén och ordförande Annika Nilsson betonar att när ett barn far illa hemma eller i skolan är det inte bara ett ansvar för socialtjänsten. Skola, förskola och barnhälsovård måste ta ett gemensamt ansvar.

– Det får aldrig vara så att man känner att det här är inte mitt problem, utan att det är socialtjänstens bekymmer. Det måste finnas ett nära samarbete, man måste jobba tillsammans, mycket mer än man har gjort tidigare.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".