Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bloggkrönikan 15 oktober 2005

Publicerat torsdag 27 oktober 2005 kl 15.45

Bloggkrönikan den 15 oktober tar upp genusforskning, Margaret Thatcher och ointresset för EU i Sverige.

Pågår en kampanj mot genusforskningen? Frågan har uppmärksammats efter Tiina Rosenbergs avhopp från styrelsen för Feministiskt initiativ. Många bloggare är kritiska till resonemanget, bland dem Kenneth Nyman i Uppsala med Den Nymanska bloggen

”Kampanj och kampanj... jag skulle snarare säga granskning. Det bör ses som något sunt. Varje vetenskap värd namnet borde välkomna en kritisk granskning. Om genusforskarna ser en sådan granskning som ett hot mot den egna verksamheten så säger det kanske mer om genusvetenskapen än om dess kritiker.
Det är intressant att jämföra kritiken mot genusvetenskapen med den kritik som tidvis riktats mot teologin. I båda fallen har själva ämnenas vetenskaplighet varit ifrågasatt. Båda ämnena har kritiserats för att i grunden handla om att försvara och utveckla vissa dogmer. Och framför allt: i båda fallen handlar det om läror som gjort anspråk på att genomsyra hela samhället.
Ska feminismen studeras på ett allmänt universitet, så ska det vara kritiskt. Om någon kräver att feminismen ska accepteras dogmatiskt, som en ’självklarhet’, får man starta en egen kyrka eller en förening för detta ändamål. Precis som de traditionellt religiösa får göra idag.”

Tiina Rosenberg är inte den enda kvinnan som får stor uppmärksamhet i bloggvärlden. I veckan fyllde den förra brittiska premiärministern Margaret Thatcher 80 och det har lett till uppskattande inlägg framför allt från liberala bloggare. Londonbaserade Wille Faler med bloggen The Libertarian in Room 101 skriver att Thatchers politik omvandlade Storbritannien från ett av Europas fattigaste länder till ett av de rikaste med en framåtsträvande, välmående och växande medelklass och: 

”Frågar du Thatcher idag om vad hon själv anser vara sin största bedrift är chansen stor att hon svarar ’Tony Blair’. Så mycket vred Thatcher den politiska agendan i landet till höger, med en mer konservativ och kraftigt marknadsinriktad ekonomi som resultat, att den brittiska socialdemokratins största bedrift anses vara att de inte ändrat på allt för mycket sedan Thatcher.
Till skillnad från andra politiker var hon ärlig. Hon sa vad hon skulle göra, sedan gjorde hon det. Kanske var hennes kompromisslösa stil den största anledningen till att hon än idag är en så polariserande figur.
… hennes ekonomiska arv som Blair och Labour fortsatt tror jag är Europas sista hopp innan likstelheten sätter in fullt ut i kontinentens sakta döende ekonomier.”

Vare sig Europas ekonomier är döende eller ej är Europafrågor inget särskilt hett ämne bland svenska politiker. När riksdagens ledamöter hade tillfälle att träffa EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso var det bara sex ledamöter som anmälde sig och det har föranlett Daniel Hansson i Göteborg med bloggen Jag, livet och världen att brista ut:

”Det pratas för lite EU i Sverige idag. Det finns ingen pågående diskussion vad vi skall göra med vårt medlemskap. Oavsett om man är för eller emot EU måste denna fråga engagera folk. Vi är medlemmar, kommer så förbli, låt oss göra det bästa av det. Men i riksdagen bryr sig ingen... Då är det inte konstigt att svenska folket ofta upplever att EU är något de inte har kontroll över eller insyn i, att ’Bryssel’ ligger så långt bort och att allt dåligt kommer därifrån.
Jag har mycket svårt att förstå varför det är sådan stiltje i Sverige i EU-frågor. Ser vi till andra EU-länder pågår en intensiv debatt…Där samsas eurokramare, euroskeptiker, EU-reformister, EU-konservatister och allmänna EU-kritiker. Men oavsett vilken övertygelse de har om EU  har de alla en vision av vad de skall göra av det egna landets medlemskap i unionen och med EU i sig.

Det är dags att riksdagen på allvar börjar diskutera EU-frågor och skapar en vision av vad Sverige skall ha sitt EU-medlemskap till. Som det är nu är läget ohållbart och den upplevda distansen mellan individen och EU kommer att öka, även om EU som organisation gör allt vad den kan för att det motsatta skall ske… Skärpning!”

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Citerade bloggar:
Kenneth Nyman: http://kleanthes.blogspot.com/
Wille Faler: http://libertarianinroom101.blogspot.com/
Daniel Hansson: http://danielhansson.blogspot.com/

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika sänds/publiceras i Lunchekot på lördagar.
Krönikan återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".