Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skador på påkörd bro lindrigare än befarat

Publicerat lördag 15 oktober 2005 kl 08.53
Inga skador på bärande delar.

Uppdaterad 17:30
Skadorna på den påkörda bron i Essingeleden genom Stockholm verkar vara lindrigare än befarat. Den bedömningen gör vägverket efter nattens inspektioner av den skadade bron. På söndag morgon kommer sju av totalt åtta körfält vara öppna.

– Siktet vi har för helgen är att öppna ett tredje körfält. Med det så har vi fått tillbaka tre fjärdedelar av körfälten. Vi hoppas det så att vi har stor kapacitet som möjligt på måndag morgon när den intensiva trafiken börjar, säger Hans Rodhe, regionchef på Vägverket.

Det var i fredags vid lunchtid som en pråm med en gigantisk lyftkran rammade en av broarna i Essingeleden, Sveriges mest trafikerade väg där upp till 150 000 bilar passerar varje dygn. Bron spärrades av och stoppet orsakade totalt kaos i trafiken på fredagseftermiddagen.

Två av fyra körfält öppna
Oro fanns att bron var så skadad att den inte skulle kunna användas under lång tid, vilket förstås skulle göra trafiksituationen i Stockholm än värre.

Skador och sprickor finns i bron och under förmiddagen har experter från vägverket undersökt dem ytterligare.

Men Hans Rodhe understryker att de öppnade delarna är helt säkra att köra på.

– Vi hade aldrig släppt på trafiken om inte våra tekniska experter gett fullständigt klartecken, säger han.

När det gäller orsaken till olyckan finns fortfarande många frågetecken.

Orsaken till kraschen ännu inte känd
Pråmen med den 40 år gamla kranen ska egentligen ta en helt annan farled när den går igenom Stockholms vatten eftersom kranen är flera meter för hög för att passera under den aktuella bron.

Men varför kaptenen valde olycksvägen finns inget svar på i nuläget. Kaptenen och besättningen har alkoholtestats utan utslag och förhörts av polis och sjöfartsverket men i nuläget finns inge brottsmisstanke.

Ägaren till företaget som sköter kranen, Kenneth Avelin vill inte kommentera olyckan utan avvaktar den vidare utredningen på måndag.

Från klockan sex söndag morgon kommer tre körfält på Essingeleden norrut att vara öppna. Det fjärde norrgående körfältet ska undersökas ytterligare och i början av nästa vecka tas beslut om hur skadorna ska repareras. De fyra södergående filerna har fungerat hela tiden.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".