Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukvårdspartister filar på gemensamt program

Publicerat söndag 16 oktober 2005 kl 15.24

De lokala sjukvårdspartierna har tagit ännu ett steg mot att bilda ett parti inför riksdagsvalet. Men hittills har bara tre av elva lokala och regionala partier sagt ja till att bilda ett parti. Resten ska ta ställning under hösten.

Den samarbetsorganisation som finns sedan tidigare har träffats i helgen och arbetat fram ett förslag till gemensamt partiprogram. Det ska nu ut på remiss till de lokala organisationerna.

– Jag vet inte vilken ställning vi kommer ta. Vi har ett landstingsval, vi måste se över hur många vill och orkar jobba för det här. Dessutom har vi har rätt hög ålder i Värmland, säger Barbro Molander, styrelseledamot för partiet i Värmland.

Besked 3 december
Inte förrän i början av december kommer beskedet om det blir ett nationellt sjukvårdsparti.

Då samlas nämligen de lokala och regionala sjukvårdspartierna till stämma för att slutligen avgöra om feministiskt initiativ och junilistan också får sällskap av ytterligare ett nytt riksdagsparti. 

Men i nuläget har bara tre av elva lokala sjukvårdspartier sagt ja till att ställa upp i ett nationellt parti och det krävs ytterligare några ja för att den nödvändiga majoriteten ska nås.

Sjukvårdspartiet i Värmland tvekar alltså, och de i Västra Götaland och Stockholm har redan sagt nej. Men ordföranden i sjukvårdspartiernas samarbetsorganisation, Kenneth Backgård, är ändå övertygad om att det blir ett nationellt parti till riksdagsvalet.

– Man kan inte säga säkert förrän en majoritet har sagt ja. Men vi kommer att kalla till en bildande partistämma 3 december och det gör man inte om man inte tror att det går i lås.

Sjukvårdspartiernas samarbetsorganisation har under helgen fortsatt att fila på ett partiprogram som ska innefatta fler områden än bara sjukvården.

Vill ge 35 extramiljarder till sjukvård
Men hälso- och sjukvården blir ändå ett eventuellt nationellt partis fokus. Bland annat vill man genom överföringar från andra områden ge ytterligare cirka 35 miljarder kronor till sjukvården och trots att man pratar om sänkt skattetryck i framtiden.

– Det finns utrymme inom det nuvarande systemet. Vi är övertygade om att det går att göra förändringar i socialförsäkringssystemet, arbetsmarknadssystemet och mycket annat, för att frigöra resurser, säger Kennet Backgård.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".