Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Världen känsligare för jordbävningar

Publicerat söndag 16 oktober 2005 kl 16.45

Efter förra helgens stora skalv i Pakistan uppskattas dödssiffran vara uppe i cirka 40 000. I och med att infrastrukturen byggs ut i världen och befolkningstätheten ökar i riskområden har världen blivit allt känsligare för skador efter jordbävningar.

– Det finns vissa områden i världen där vi vet att det kommer stora jordskalv och där befolkningstätheten är väldigt hög. Det rör sig om städer som Tokyo, Los Angeles, San Fransisco och flera stora städer i norra Indien, säger Anders Bodare som är docent i jord- och bergmekanik på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Jordplattor som stöter ihop
Orsaken till jordbävningsrisken i det tätbefolkade norra Indien är att där möts den eurasiska och den indiska jordplattan. De båda plattorna stöter ihop med varandra vilket orsakar jordbävningar.

Totalt hotas cirka femtio miljoner människor att drabbas av skadorna efter en jordbävning i området och som vanligt drabbas de fattiga människorna hårdas.

– Där har man inte råd att bygga jordskalvssäkert. Det kostar lite mer. Men har man bara det här i tankarna så är den procentuella prisökningen av att bygga ett jordskalvssäkert hus, den ligger bara på 10-12 procent.

Anders Bodare säger att det på relativt billiga och enkla sätt går att bygga husen säkrare för jordbävningar.

– Många gånger spricker husen i hörnen. Det man då kan göra är att spänna ett stålband runt huset, strax under taket. Det har visat sig effektivt i Latinamerika.

Inte bara byggnader
Men det är inte bara byggnader som kan ställa till problem vid jordbävningar. Även skador på övrig infrastruktur kan medföra stora bekymmer, menar Anders Bodare, säger han.

– Oljeledningar skulle man kunna tänka sig. Det gäller hela oljeindustrin, deras anläggningar ligger ju ofta nära havet och där har man ju stora tsunamirisker, säger Anders Bodare, docent i jord och bergmekanik på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".