Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många barn bland jordbävningsoffren

Publicerat måndag 17 oktober 2005 kl 05.55
Ett skadat barn väntar på vård i ett provisoriskt sjukhus i Muzaffarabad.

I Pakistan och Indien anges den officiella dödssiffran efter jordbävningen till 54 000, men den väntas stiga ytterligare i takt med att döda kroppar grävs fram. Och en stor andel av dödsoffren är barn.

Skolorna hade just öppnat när jordbävningen inträffade strax före nio på morgonen. Många skolbyggnader föll ihop som korthus. Därför dog många barn.

På många sjukhus är över hälften av patienterna barn. I rad efter rad ligger små kroppar, i en del fall med svåra krosskador och infektioner. Många har fått amputera ben eller armar. Det finns bara resurser till den mest akuta vården. Därför, säger läkare, riskerar patienter att dö av banala problem.

Många föräldralösa barn
Många barn har också blivit föräldralösa. Pakistanska medier beskriver en kaotisk situation där man ofta inte vet barnens identitet. Volontärer finns på sjukhusen för att hjälpa barnen, men ingen kontrollerar vilka de är, och det finns en oro för att barn kan komma att rövas bort.

FN:s barnfond säger nu att de ska försöka starta ett program för att återförena barn med sina familjer.

Stort hjälpbehov
Räddningsledningen vädjar om mer hjälp från omvärlden. Det finns ett desperat behov av läkare och andra sjukvårdare, och man välkomnar utländska frivilliga. Dessutom behövs mer pengar, framför allt för att här i Pakistan kunna köpa fler tält och andra förnödenheter.

Räddningsarbetet i Pakistan, och i mindre utsträckning Indien, är nu en kamp mot klockan. För varje dag sjunker temperaturen, vintern närmar sig och kraftiga snöfall kommer snart att stoppa många helikopterflygningar. I veckoslutet kraschade en pakistansk räddningshelikopter i dåligt väder. Sex människor ombord dog.

Dödssiffran stiger
Fortfarande har räddningsmanskap inte kunnat nå omkring 20 procent av de jordbävningsdrabbade byarna i Kashmir och nordvästra gränsprovinsen, eftersom de är så otillgängliga uppe i bergen.

Förutom de 54 000 som myndigheterna säger är bekräftat döda, väntar man sig att hitta många fler kroppar under kollapsade byggnader. Dessutom riskerar köld och väta att orsaka många fler dödsfall bland de runt två miljoner människor som nu är hemlösa, varnar myndigheterna.

Nils Horner, Karachi
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".