Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hjälp åt unga arbetslösa försenas

Publicerat måndag 17 oktober 2005 kl 07.05

I Sverige finns 7 000 unga mellan 16 och 19 år som hamnat utanför både skola och arbetsmarknad. Enligt en ny lag ska alla kommuner registrera vad unga upp till 20 år har för sysselsättning. Men riktlinjerna från regeringen är försenade och vissa kommuner har inte börjat registreringen.

Regeringens riktlinjer ska ange hur kommunerna ska göra för att inte bryta mot personuppgiftlagen. En av de kommuner som inte börjar registrera är Piteå, där Seth Broberg är enhetschef.

– Vi har ju en gråzon på 200 personer. Vi har ju ingen aning om var de är eller vad de gör. Inte heller hur vi kan nå dem. Där måste vi få förordningen innan vi kan gå vidare. Går man in och jobbar med något som man inte har rätt till så är det ju ett övertramp mot den enskilda individen, så är det ju.

Hjälp med sysselsättning
Syftet med att kommunerna ska följa upp de unga är att de som varken jobbar eller studerar ska kunna få hjälp med att hitta en sysselsättning. Lagen är en av regeringens åtgärder mot den höga ungdomsarbetslösheten.

P3 Fronts undersökning visar att ett 30-tal kommuner tycker sig ha svårt att följa lagen av samma skäl som Piteå. Mats Söderberg på Sveriges kommuner och landsting befarar att känsliga uppgifter nu kommer att registreras.

– Man får till exempel inte skriva att en person är sjuk eller intagen på en anstalt eller något liknande. Det är ju väldigt tydligt avsett att reglera vad man får föra in och inte föra in och den förordningen har vi inte fått än. Vi har tryckt på för att den borde ha kommit när lagen trädde i kraft. Och det innebär ju att man saknar ett viktigt verktyg för att kunna genomföra det här uppdraget.

”Kommunerna kan börja”
Men barn- och ungdomsminister Lena Hallengren tycker att man lägger för stor vikt vid den ofärdiga förordningen och säger att kommunerna kan börja arbeta med att till exempel söka upp de unga utan att registrera dom.

– Det kan ju till exempel vara som i Piteå att man har 200 unga så kan kanske man kan börja i en ände och så kan jag rätt säkert säga att förordningen kommer med tiden.

När är den klar?

– Det kan jag inte säga men vi jobbar med förordningen, Matilda Rangborg.

Matilda Rangborg, P3 Front
matilda.rangborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".