Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allmännyttan avvisar bostadsfinansiering

Publicerat måndag 17 oktober 2005 kl 07.15

De 300 kommunala bostadsbolagen i SABO underkänner det förslag till bostadsfinansiering som lagts fram av regeringens särskilda arbetsgrupp. Regeringen bör ta fram ett helt nytt förslag, anser SABO. Det blir krångligt att få det nya investeringsbidraget, säger Sabos vd Bengt Owe Birgersson.

– Att köpa mark, planera, projektera och sedan ansöka om ett bidrag hos Boverket i Karlskrona när man inte vet om man får det, det kan ju till och med vara så att nyproduktionen minskar, säger Bengt Owe Birgersson.

Det tilltalar inte SABO att hyran ska ligga 1 000 kr i månaden under nivån för hus utan byggbidrag. Sedan tvingas bostadsbolaget att under 10 år inte höja hyran mer än snittet.

”Hyresrätten diskrimineras”
Regeringens arbetsgrupp för bostadsfiansieringen från 2007 föreslår ingen höjning av statens stöd till bodstadssektorn utan det nya investeringsbidraget till hyreslägenheter, ska bekostas med att räntebidragen avskaffas. Räntebidragen har funnits sedan början av 90-talet. De tillkom för att skapa neutralitet i boendet påminner en upprörd SABO-chef.

– Då gjorde man det för att inte hyreslägenheterna skulle bli sämre behandlade skattemässigt och ekonomiskt av staten än egnahemsägarna. När man nu tar bort bidraget kommer man att diskriminera hyresrätten i det här avseendet.

Tillfälliga stödet går ut
Det nuvarande tillfälliga stödet till byggandet av hyresrätter går ut nästa år, ett stöd som haft mycket stor betydelse. I år byggs 8 500 hyresrätter och 5 300 byggs med statligt investeringsbidrag.

Regeringen hade tänkt att riksdagen före valet skulle hinna besluta om fortsatt byggstöd efter 2007.

Men förslaget från den här arbetsgruppen duger inte enligt SABO. Ett nytt förslag bör tas fram, att man inte hinner före valet, får man ta, menar Bengt Owe Birgersson , som har en idé om vad regerigen får göra nu.

– Jag skulle tro att regeringen är tvungen att förlänga det tillfälliga stödet i ett eller två år och det skulle väl vara bra, säger SABO:s vd Bengt Owe Birgersson.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".