Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny databas gör det lättare att skicka hem flyktingar

Publicerat måndag 17 oktober 2005 kl 12.00

Den nya databasen för visumärenden som EU håller på att bygga ska underlätta arbetet med att skicka tillbaka flyktingar som fått avslag på sin asylansökan till hemlandet. Däremot gör databasen det inte svårare att ta sig in i unionen som flykting. Det är så gott som omöjligt redan idag.

– Det är inte den sista vägen som täpps igen. Den har redan täppts igen. Det finns inga legala vägar till unionen för människor som är i behöv av skydd, säger Gregor Noll som är docent i folkrätt vid Lunds universitet.

Europeiska unionen håller just nu på att bygga upp en av världens största databaser. Det är nya Visa information system, VIS, som håller på att sjösättas.

Databasen ska göra det lättare för medlemstaterna att kartlägga vilka vägar flyktingar använder för att ta sig in i unionen.

Enligt planerna kommer den som söker visum till något Schengenland fotograferas och bilden kommer sparas i basen. Dessutom vill man spara fingeravtryck av den som söker visum.

Stoppar redan asylsökande
Gregor Noll säger att den nya databasen inte gör det svårare för flyktingar att ta sig in i Europa. Redan idag avslås visumansökan om man misstänker att den sökande tänker söka asyl när han eller hon kommer in i landet.

Däremot gör databasen det lättare att skicka tillbaks en person som ändå lyckats slinka in i unionen

– Det här gör det möjligt att se igenom användning av pseudonym eller falskt namn, och dessutom att kunna kontakta en stat som möjligtvis kan vara ursprungsstaten och säga att nu måste du ta tillbaka din medborgare.

Även EU:s egen grupp för dataskydd skriver i sitt yttrande om VIS att den är för oroad över riskerna med projektet. Bland annat frågar man sig om en sådan omfattande databas verkligen behövs och att integreringen av biometriska uppgifter som fingeravtryck har diskuterats mycket.

Kan stoppa terrorister
Ett av argumenten man har för att införa VIS är att databasen ska underlätta kampen mot terrorism. På utrikesdepartementet tycker man inte att effektivare kontrollsystem över vilka som reser in i Europa är att ge efter för terroristerna.

– Jag tror tvärt om att genom att bygga upp sådana här databanker med fingeravtryck så ser man ju också om det kan finnas personer med en sådan bakgrund och undviker därför att släppa in sådana personer i Schengenområdet, och det är ju positivt för oss alla, säger Jan Erlandsson, som är departementsråd på utrikesdepartementet

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".