Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Moment 22 i försvarets personalsituation

Publicerat måndag 17 oktober 2005 kl 15.53
ÖB Håkan Syrén.

Uppdaterad 16:33
För ett år sedan behövde försvaret säga upp omkring 5 000 anställda. Men fler än väntat har lämnat sina anställningar. För att fylla luckorna skulle ÖB i dag behöva anställa omkring 1 000 personer. Framför allt saknas folk som kan de nya tekniska systemen.

– Med facit på hand kan man konstatera att vi tog i något för hårt, säger ÖB Håkan Syrén.

ÖB borde väl egentligen vara glad. Det är ju roligare att nyanställa än att avskeda. Men så enkelt är det inte inom försvaret. Fortfarande finns det en del äldre officerare som ska avvecklas, och medan man säger upp den ene får man inte anställa den andre.

Saknar teknisk personal
Anställningsbehovet gäller nämligen bara vissa personalkategorier. Man kan uttrycka det som att ÖB har mer än nog av officerare som kan kommendera runt värnpliktiga på kaserngårdarna, men han saknar folk som kan de nya tekniska systemen.

Eftersom det av besparingsskäl inte blir någon intagning till officersutbildningen i år utan först nästa år så tar det ett tag innan ÖB har några att nyanställa.

Långsiktig personalpolitik
Försvarets personalpolitik är ju uppbyggd med tanke på långsiktighet och inte riktigt tänkt att man ska byta verksamhetsidé från ett stort mobiliseringsförsvar till ett litet insatsförsvar bara så där. Och det är därför som det vid omställningen blir så att ÖB behöver avskeda och anställa samtidigt.

– Nu har vi ett rekryteringsbehov igen, men vi har också ett antal hundra officerare som är utanför ramen, så att säga. Det här bidrar till skevheten i vår åldersstruktur som vi nu aktivt måste göra någonting åt, konstaterar ÖB Håkan Syrén.

Nu har ÖB inlett en turné där han ska besöka varenda militärförläggning i landet. En undersökning som försvaret har låtit göra bland de anställda visar nämligen att bara var tredje försvarsanställd stöder den pågående ominriktningen från invasionsförsvar till insatsförsvar som ska verka internationellt.

Var femte emot
Nästan hälften, 44 procent är avvaktande, och en femtedel bland de äldre försvarsanställda är rent av emot det som händer just nu.

Det är därför ÖB nu ska se dem i vitögat och tala om för dem att han vill att de ska jobba mot samma mål som han.

– Det går inte att göra en omställning av en organisation om man har en femtedel som är emot villkoren. Det kan man inte acceptera i något som helst lagspel, säger Håkan Syrén.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".