Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Göran Persson säger nej till nytt sjukförsäkringsförslag

Publicerat måndag 17 oktober 2005 kl 17.13

Regeringens utredare Anna Hedborg vill att sjukförsäkringen i framtiden ska täcka hela den inkomst man förlorar vid sjukdom. Men statsministern säger nej till förslaget. Han säger att han förstår resonemanget, men att svaret ändå är nej.

– Hon går ju lite längre än vad regeringen har gjort. Vi har ju höjt taket kraftigt, enklare uttryckt, allt fler människor får en försäkring motsvarande den premie man har betalat.

– Fortfarande är det en del på arbetsmarknaden som betalar mer än man får ut i försäkringsbelopp, Anna Hedborg vill ju att det ska vara en direkt koppling där emellan. Det är ett logiskt resonemang. Jag tror inte det finns något politiskt tryck på att ytterligare höja taket, men jag har inga svårigheter att förstå hennes resonemang, säger Göran Persson.

Ska man ta det som att det inte blir något av med det förslaget?

– Vi tänker inte göra det till vår valfråga, om jag uttrycker mig rakt på sak, verkligen inte. Men jag förstår hur hon resonerar och det är logiskt.

Det är inte så länge sedan Göran Persson öppnade för en diskussion om hur socialförsäkringarna i framtiden ska betalas, en diskussion som sedan ledde till Anna Hedborgs utredning.

När Göran Persson tänkte högt den gången talade han om att den enskilde skulle betala mer själv av försäkringarna, och staten mindre. Idag kommentar han det med att han är fortsatt öppen för diskussion.

– Hur vi ska finansiera våra sociala försäkringar, det deltar jag gärna i en debatt kring, men det är inte vad debatten handlar om nu. Nu vill moderaterna sänka ersättningsnivåerna, man ska göra det tuffare att vara sjuk, och svårare att vara arbetslös, för då tror man att folk skaffar jobb. Man tvingas på något vis att skaffa jobb. Jag tror att det är en felsyn, och det är det som striden handlar om, hur vi ska finansiera försäkringarna, och det kan vi diskutera.

Om jag förstod dig rätt den gången du tänkte högt så menade du då att man skulle betala mer själv av sin försäkring?

– Det resulterade i att vi tillsatte en utredning som Anna Hedborg nu håller på och gör en förstudie av, säger Göran Persson.

Men när du tänkte högt lät det som att i framtiden får man betala högre avgifter till de sociala försäkringarna själv, för att det går inte att finansiera allt med skatter?

– Jag har inte ens preciserat mig i den delen, jag har varit öppen för ett resonemang med folkpartisterna, men vad det ska resultera i det får vi se när vi ser behovet av finansiering, och hur den finansieringen slår, säger Göran Persson.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".