Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljoner träd fälls för säkrare elleveranser

Publicerat tisdag 18 oktober 2005 kl 05.47
Miljontals träd ska fällas.

Efter den svåra stormen i januari kommer nu Sydkraft, eller Eon som företaget numera heter, att ta bort alla träd inom en stor zon kring sina viktigaste ledningar. Åtgärden är ett sätt att möta regeringens krav på större säkerhet mot strömavbrott.

Det handlar om upp mot ett par miljoner träd som ska fällas i den största enskilda röjningen någonsin. De ska tas bort för att de inte ska kunna blåsa ner över ledningarna vid framtida stormar.

– Från årsskiftet kommer det sannolikt att bli lagstadgat att alla regionledningar skall vara trädsäkra, säger Tom Jansson vid Eon.

Så det är för att ni är tvungna att göra det här?

– Vi hade förstås gjort det i alla fall, stormen Gudrun visade att våra regionledningar inte var tillräckligt bra, säger han.

Regionledningar på 250 mil ska säkras
Det handlar om 250 mil så kallade regionledningar som ska säkras från fallande träd genom en gata på mellan 35 och 40 meters bredd med start nu i höst.

Totalt är det upp mot två miljoner träd som ska bort och redan idag skickas de första informationsbreven ut till berörda skogsägare.

Med tanke på att många fortfarande är fullt upptagna med sin stormfällda skog räknar Tom Jansson med att det kan bli reaktioner.

– De flesta vet att läget fortfarande är besvärligt i Småland. Alla blir kanske inte glada av att vi måste fälla ytterligare träd. Men vi väntar oss förståelse från markägarna, att detta är nödvändigt, säger han.

Om skogsägare inte vill låta er göra det här, vad händer då?

– I de fallen kan vi med hjälp av ledningsrätt få tillgång till marken, men det hoppas jag vi kan undvika, säger Tom Jansson.

Eon anser sig inte kunna vänta om man ska leva upp till den förväntade lagen. Tom Jansson lovar också att ersättningen för virket ska bli i nivå med vad som gällde före stormen

Röjningen välkomnas
Röjningen är samtidigt efterlängtad av många och välkomnas av bland andra LRF.

Lars Ove Johansson som sitter i styrelsen för LRF sydost drabbades själv av stormen på sina marker utanför Ljungby.

– Det är bra att de har tagit tag i att säkra ledningarna, vi har länge drivit den frågan. Men det är viktigt att man får en riktig ersättning för det.

Vilka reaktioner möter du från skogsägare?

– En del tycker kanske att det är onödigt, men man får inse att vi måste ta vårt ansvar, säger Lars Ove Johansson på LRF.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".