Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Renskötseln hotas i ny rättstvist

Publicerat tisdag 18 oktober 2005 kl 07.00
Hotad verksamhet.

På tisdagen inleds den tredje i en serie rättegångar om samers rätt att utnyttja andras mark för renbete. De två tidigare har slutat till nackdel för renägarna. Om denna också gör det kan det innebära att unga renskötare vänder rennäringen ryggen.

Karin Rensberg-Ripa är aktiv i det krisnätverk som Svenska kyrkans samiska råd har bildat. Hon får ta emot många samtal från bekymrade renägande samer.

– Det är klart förtvivlan finns. Hur ska man överleva här inom rennäringen i och med alla rättegångar? säger Karin Rensberg-Ripa.

Renskötseln bygger på att renarna flyttas mellan olika områden beroende på årstid, för att djuren ska finna bete. De tidigare rättegångarna handlade om områden i Härjedalen och Jämtland, där markägare ifrågasatte renägarnas rätt att ha sina djur på deras mark.

Inga skriftliga dokument
Renägarna hävdar att de har sedvanerätt, det vill säga att renbetet har bedrivits på de här markerna så långt någon kan minnas.

Men eftersom det inte finns några skriftliga dokument som styrker det, har samebyarna förlorat de båda tidigare rättstvisterna.

Frågan är hur det går i de förhandlingar som nu ska inledas i Umeå tingsrätt, där 120 markägare i kustkommunen Nordmaling har stämt tre samebyar.

– Någon sedvunnen, hävdvunnen rätt finns det absolut icke. Det kan icke finnas, säger Berth Hägglund, en av markägarna.

Hårt vara ung same
Inger Ann Omma, ung renägare i Vapstens sameby, lägger renbetestvisterna till andra motgångar som tjernobylkatastrofen, utbyggnaden av vattenkraften och storskogsbruket.

Dessutom finns motsättningarna bland samerna, mellan renägande samer och den stora majoriteten samer som inte arbetar med renskötsel.

– Som ung same idag så är det inte lätt. Man får verkligen vara beredd på att argumentera för sin sak var man än är. I skolan, på jobbet, med bekanta, med grannar, på affären. Det finns nog väldigt få i det svenska samhället som skulle ställa upp på de villkoren, säger Inger Ann Omma.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".