Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Experter vill mildra oro för fågelinfluensa

Publicerat tisdag 18 oktober 2005 kl 16.56
Måsar kan ta smittan till Sverige.

Det finns ingen större risk att fågelinfluesan ska föras till Sverige nu i höst genom flyttfåglar. Sannolikheten för enstaka fall är betydligt större i vår när fågelstråken tar andra vägar. Det anser den expertgrupp som Jordbruksverket tillsatt, efter sitt första möte.

– Nu under hösten har man ju hittat smitta i det sydligare stråket, det vill säga i det stråk där det är väldigt få fåglar som berör Skandinavien. Så länge man inte hittar smittade fåglar längre norrut i Europa verkar sannolikheten för att den här smittan ska föras direkt in mot Sverige vara liten, säger ornitologen Thomas Alerstam, som är professor vid Lunds universitet.

Genom den nytillsatta gruppen med experter och ornitologer försöker Jordbruksverket få en bild av risken för att fågelinfluensan ska ta sig till Sverige.

Ritade kartor
Under sitt första möte har gruppen ritat in kända fågelstråk på stora kartor och bedömningen är alltså att fåglar i de områden i Ryssland och sydöstra Europa som nu drabbats normalt inte rör sig in över norden under hösten, utan betydligt längre söderut.

Men i vår förändras läget drastiskt enligt Tomas Alerstam.

– Då vet vi att det finns fåglar som kommer både från det område där vi vet att det nu är smitta i sydöstra Europa och Svarta havsområdet. Det berör måsfåglar, skarvar och kanske under sommaren gäss som kommer. Finns det smitta i det området då är det ökad sannolikhet att fåglar som kan vara smittade flyger mot Sverige.

Expertgruppen är samtidigt mån om att poängtera att risken än så länge bara gäller fåglar och inte människor. Den oron försökte man mildra efter mötet.

Litar på myndigheten
Dessutom sätter man stort hopp till den svenska smittskyddsberedskapen. På Jordbruksverket ska man nu ändå se över beredskapen utifrån de krav EU kommer med.

Expertgruppens kartor kommer att ligga till grund för beslut som kan komma de närmaste dagarna säger Jan Danielsson på Jordbruksverkets smittbekämpningsenhet.

– Vi har förplanerat för ett antal olika scenarier och kommer att agera utifrån det, säger han.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".