Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppgifter från anhöriga kan komma att påverka livstidsdomar

Publicerat tisdag 18 oktober 2005 kl 21.14

Upplysningar från anhöriga till brottsoffer kan komma att vägas in när det gäller frågan om en livstidsdömd fånge ska få sitt straff omvandlat till ett tidsbegränsat fängelsestraff. Det föreslår regeringen som lägger fram ett nytt lagförslag på torsdag.

Justitieminister Thomas Bodström nämner som exempel ett fall där en kvinna har blivit mördad av sin man och där de anhöriga mycket väl kan känna till viktiga detaljer i hur den dömde egentligen ser på sitt brott.

– Det kan vara en man som har mördat sin tidigare fru, man har gemensamma barn, och man har inför processen berättat att man till fullo ångrar sitt brott, att man är beredd att underkasta sig all möjlig behandling och vård, medan man uppger en helt annan inställning till de gemensamma barnen och säger att det här är bara bluff, man ångrar ingenting och det finns risk att man skulle göra samma sak igen. Det är en typisk sådan situation då man kan visa att uppgifterna som lämnats till domstolen inte är korrekta. Det påverkar naturligtvis trovärdigheten och innebär en risk för återfall. Det är sakliga upplysningar som det är viktigt att domstolen får ta del av, säger han.

Från och med årsskiftet upphör en mycket gammal svensk rättstradition, nämligen att det är regeringen som bestämmer om en livstidsdömd fånge ska få sitt straff omvandlat till ett tidsbestämt fängelsestraff.

Nu ska uppgiften flyttas till Örebro Tingsrätt som ska handlägga den sortens ärenden från hela landet.  Det ska alltså bli en domstolsprocess som den livstidsdömde kan ansöka om efter att ha avtjänat tio år i fängelse.

Det var lagrådet i riksdagen som tyckte att anhöriga till brottsoffret kan tillföra den processen något. Men enligt regeringen ska de anhöriga inte vara någon egen part i ett sådant mål. Det ska bara vara informationsinhämtning. Ingen anhörig ska tvingas delta i en sådan process och det ska inte heller spela någon roll vad de anhöriga tycker i frågan om att tidsbegränsa straffet.

– Det avgör åklagaren utifrån om han anser att det är värdefulla uppgifter i sak för domstolen att ta ställning till. Vad de anhöriga känner och vill ska inte påverka.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".