Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Psykiskt sjuka kan hamna i register

Publicerat onsdag 19 oktober 2005 kl 05.27
Anders Milton.

Socialstyrelsen vill införa ett register över samtliga psykiskt sjuka som tvångsvårdas. Det skriver tidningen Dagens Medicin. Registret ska bland annat innehålla uppgifter om vilken vård patienten får men också vilka som försökt rymma eller är på permission.

– Det här är föranlett av att varje gång det händer ett våldsdåd ute i samhället ringer man till Socialstyrelsen och frågar om hur det ser ut med den rättspsykiatriska vården. Vi har inte något underlag för att kunna svara på det idag och det tycker jag att vi behöver, säger Helene Silfverhielm som är medicinalråd på Socialstyrelsen.

Register föreslås
Idag saknar Socialstyrelsen uppgifter om hur många som är inskrivna i den psykiatriska vården, var patienterna vårdas eller vilka som har rymt.

Men nu föreslår man att regeringen inrättar ett register över samtliga patienter som tvångsvårdas på grund av psykisk sjukdom eller är dömda till rättpsykiatrisk vård.

Registret är tänkt att innehålla uppgifter om patienternas behandling, hur länge de har vårdats, om de har missbrukat eller försökt rymma.

”Vi behöver ha kontroll”
Med hjälp av registret hoppas Socialstyrelsen kunna höja patientsäkerheten, bland annat genom att se till att den vård som ges är säker och att patienter inte hålls fastspända eller i isoleringscell orimligt länge.

– Som det ser ut idag så anmäls till exempel inte patienter som har avvikit från vården. Vi känner inte till det på Socialstyrelsen och vi är ändå tillsynsmyndighet. Vi tycker att vi behöver ha kontroll på det. Det är trots allt förenat med en viss fara för tredje man om de här ibland farliga patienterna, som dessutom är sjuka, kommer utanför vården, säger Helene Silfverhielm.

Bakom förslaget står också regeringens nationella psykiatrisamordnare Anders Milton.

– Det som vi från psykiatrisamordningens sida i första hand har fäst uppmärksamhet vid, är behovet av en bra vård och behandling av den enskilde patienten. För att den ska bli bättre måste man veta vilka metoder som används och vilka resultat man får med de metoderna. Det är därför man behöver veta hur individerna har det, säger Anders Milton.

Hur stor är risken för integritetsintrång?

– Det här är en avvägning mellan den enskildes integritet och behovet av att utveckla bättre metoder. Då får man göra en bedömning och i det här fallet bedömde vi att det verkligen är nödvändigt, säger regeringens psykiatrisamordnare Anders Milton.

Johan Bratt
johan.bratt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".