Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökning av drogade brottsoffer

Publicerat onsdag 19 oktober 2005 kl 16.45

Problemet med drinkar på krogen som spetsats med en drog för att slå ut ett offer har ökat de senaste fem åren. Nu har en första undersökning om problemet gjorts.

Kunder som har åkt svarttaxi har drogats sedan de druckit en öl eller en läsk som de blivit bjudna på i taxin av chauffören. Efter att de druckit har kunderna slagits ut och blivit utsatta för rån eller i värsta fall våldtäkt.

Det här visar den första undersökningen i Sverige om spetsade drycker som polisen och kriminalkommissarie Anders Stolpe i Västra Götaland har gjort.

– Det är ett avskyvärt brott därför att man i lönndom försätter en person i vanmakt och då begår man ett mycket stort och grovt brott, säger han.

Allt fler sig berättar om droger
Polisen ansåg att fler och fler brottsoffer de senaste åren i polisförhör sa att de ansett sig ha varit drogade och till och med helt utslagna och inte mindes någonting av våldtäkten eller till exempel ett rån som de anmälde.

Därför gjordes en undersökning, den första i Sverige, av ett års polisanmälningar i Västra Götaland, som innehöll ord som minneslucka, drogad och svarttaxi.

Droger försvinner snabbt ur kroppen
Resultatet av de granskade polisanmälningarna fram till och med den sista maj i år, är att polisen inlett förundersökningar i 66 fall där offret misstänkts ha slagits ut av drycker som spetsats med droger.

Många fall upptäcks aldrig, eftersom flera av de över 100 olika drogerna som används vid sådana här brott, försvinner ur kroppen på bara några timmar säger Anders Stolpe.

– Vid anmälningstillfället, kanske redan på sjukhuset, så börjar de här proverna att tas. Så fort vi får kontakt måste vi bedöma vad är tidsintervallet mellan det inträffade och tiden för anmälan – om tiden har runnit ifrån oss.

Fler svarttaxikontroller
Vid undersökningen visade det sig att flera av offren åkt svarttaxi, därför försöker polisen stoppa svarttaxibilarna genom olika kontroller på nätter.

Dessutom har undersökningen lett till att polisen förändrar arbetet, bland hur de här offren behandlas av polisen, säger Klas Friberg, chef för länskriminalen i Västra Götaland.

– Internt ska vi spetsa våra rutiner när det gäller provtagningar. Det gäller frågor som ska ställas till dem. Externt kommer vi att intensifiera samarbetet med bland annat sjukvården och räddningstjänsten och branschen vad gäller krogen.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".